Von Siebolds Plantenkracht op Middachten

Middachten
De Steeg - Gelderland

Von Siebolds Plantenkracht op Middachten
Ontdek de schoonheid en medicinale werking van Japanse planten

Vanaf 4 juni is de nieuwste expositie Von Siebolds Plantenkracht op Middachten te zien. Centraal staan planten van de Duitse arts, ontdekkingsreiziger en plantenliefhebber Philipp Franz Balthasar von Siebold (1796–1866), die in de 19e eeuw meer dan 500 plantensoorten van Japan naar Nederland bracht. Planten die nu bloeien in onze tuinen – denk aan hortensia’s, camelia’s en Japanse anemonen. Wat veel mensen niet weten: in Japan werden deze planten niet alleen om hun schoonheid, maar ook hun geneeskracht gewaardeerd. De expositie in de oranjerie van Middachten vertelt precies dát bijzondere verhaal.

Met oude illustraties uit Von Siebolds beroemde boek Flora Japonica en foto’s van de Duitse fotograaf Günter Beck ontdek je de planten zoals de arts ze ooit tegenkwam: langs steile berghellingen, tempelpaden en rivieroevers. Je leert niet alleen hoe mooi ze zijn, maar ook waarvoor ze vroeger werden gebruikt voor bijvoorbeeld pijn, onrust of huidproblemen. De bijbehorende audiotour in de tuinen van Middachten neemt je mee langs de planten en hun geneeskrachtige verhalen.

Over Von Siebold en Günter Beck
Von Siebold werkte van 1823 tot 1829 als arts in Nederlandse dienst op het eiland Deshima. Zijn fascinatie voor de Japanse flora, fauna en cultuur bracht hem veel, maar kostte hem uiteindelijk zijn bewegingsvrijheid toen hij geheime landkaarten van Japan naar Europa wilde smokkelen. Tientallen jaren leefde hij gescheiden van zijn Japanse partner Kusumoto Taki en hun dochter Kusumoto Ine, die uitgroeide tot een van de eerste en bekendste vrouwelijke artsen van Japan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er dit jaar twee boeken over hen verschijnen: een dubbelbiografie van bestsellerauteur Annejet van der Zijl, en een biografie van Von Siebold door antropoloog en schrijfster Arlette Kouwenhoven.

Günter Beck liet zich in de jaren ’80 en ’90 inspireren door de tekeningen uit Flora Japonica, en bracht deze tot leven in minutieus gedetailleerde fotografie. Deze expositie toont zijn oog voor schoonheid en precisie.

De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met Hortus Botanicus Leiden en Japanmuseum SieboldHuis, en is de hele zomer te bezoeken op Middachten.

Scroll naar boven