Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen

Nederland is ongekend mooi. Overal zijn plekken waar je onder de indruk komt van landelijke schoonheid. Niet zelden zijn dit plekken met een kasteel of historische buitenplaats. Kastelen en historische buitenplaatsen spreken tot de verbeelding en leveren een grote bijdrage aan de schoonheid en uniciteit van ons landschap. Wat is nu het verschil is tussen een kasteel, landgoed en buitenplaats? 

 

Overzicht locaties

Locations
Totaal aantal locaties: 722
Naam Plaats Provincie vriend van skbl?
De Haar Haarzuilens Utrecht
De Haer Oldenzaal Overijssel
De Hooge Vuursche Baarn Utrecht
De Leemcule Dalfsen Overijssel
De Oldenhof Vollenhove Overijssel
De Oosterhof Rijssen Overijssel
De Tempelhof Winssen Gelderland
De Vanenburg Putten Gelderland
De Velhorst Lochem Gelderland
De Wildenborch Vorden Gelderland
De Wittenburg Wassenaar Zuid-Holland
Dekema State Jelsum Friesland
Den Ham Vleuten Utrecht
Duin en Daal Bloemendaal Noord-Holland
Duin en Kruidberg Santpoort-Noord Noord-Holland
Duinbeek Oostkapelle Zeeland
Duivenvoorde Voorschoten Zuid-Holland
D'Erp Baarlo Limburg
Darthuizen Leersum Utrecht
De Bannink Deventer Overijssel

Regioverhalen

Kasteel, buitenplaats en landgoed zijn, zoals gezegd, drie verschillende begrippen. Ook borgen, states en havezaten behoren tot dit genre erfgoed. Alle drie hebben ze met landschap en buitenleven te maken. De ontstaans- en ontwikkelingsgeschiedenis van KBL in ons land is echter niet overal hetzelfde. Vanuit historisch oogpunt zijn er regionale verschillen. Onder Regioverhalen verzamelen we verhalen uit de verscheidene regio’s, te weten:

  • Noord-Nederland (Friesland, Groningen en Drenthe) met Borgen en Staten 
  • West-Nederland (Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en westelijk deel Utrecht) met Hollandse Buitenplaatsen
  • Oost-Nederland (Overijssel, Gelderland en oostelijk deel Utrecht) met Adellijke landgoederen
  • Brabant met Kastelen en landgoederen 
  • Limburg met Kastelen en landgoederen

Lijstjes

De onderwerpen die samenhangen met kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen zijn zo veelomvattend, dat sKBL geregeld informatieve overzichten samenstelt. Wij delen graag een aantal van deze ‘lijstjes’ met u.

Historische buitenplaatsen en tuinen in BinnensteBuiten

Het KRO/NCRV programma BinnensteBuiten brengt regelmatig een bezoek aan een historische buitenplaats, kasteel of landgoed. Soms krijgt u een kijkje in de gebouwen, maar vaak worden de bijzondere tuinen en parken over het voetlicht gebracht. Op initiatief en samen met Het Gilde van Tuinbazen hebben we verschillende fragmenten in chronologische volgorde op een rijtje gezet.

Historische moestuinen op KBL

De belangstelling voor moestuinen groeit. Op veel kastelen, buitenplaatsen en landgoederen is nog of weer een moestuin te vinden. Soms sinds de 17de eeuw in stand gehouden, soms in oude luister hersteld en soms geheel nieuw aangelegd. sKBL heeft een overzicht gemaakt van KBL waar een moestuin te bezoeken. In enkele tuinen is de oogst te koop of kunt u in de horecagelegenheid de producten eten.

Huize Boschoord

Overnachten op een kasteel, buitenplaats of landgoed

Een bijzondere manier om stijlvol te verblijven op een buitenplaats, landgoed of kasteel, is bij uitstek een overnachting. Vroeger was dit enkel bestemd voor prominente bewoners, maar tegenwoordig kan iedereen zich voor een nacht kasteelheer of -vrouw voelen. Leuk voor een nachtje of weekendje weg met je dierbare.

Kasteelruïnes het bezoeken waard

Nederland kent naast talrijke gaaf bewaarde (of goeddeels gerestaureerde) kastelen en buitenplaatsen ook een groot aantal kasteelruïnes. Een deel daarvan is in meer of mindere mate geconsolideerd of geconserveerd en zijn goed waarneembaar in het landschap en eventueel te bezoeken. 

Scroll naar boven