Zoals langs de Vecht, Amstel, Dinkel, Brabantse Aa en veel andere rivieren in ons land, zijn ook langs de Oude IJssel in de Achterhoek in de loop der eeuwen vele kastelen en buitenplaatsen verrezen – en niet zelden ook weer verdwenen. Terwijl in Holland, Zeeland en Utrecht meestal kooplieden en regenten deze zomerverblijven lieten aanleggen, waren dat het in het oosten en noorden van Nederland van oudsher vaak adellijke families, die in deze gewesten bestuurlijke functies bekleedden.
M. Diepeveen-Jansen leidt ons in dit boek – stroomafwaarts – langs zowel de verdwenen en als de nog bestaande buitens langs de Oude IJssel, van Huis Landfort in Megchelen tot het verdwenen mottekasteel Hombeek ter hoogte van Hoog-Keppel. Behalve Landfort zijn van de bestaande huizen Wisch, De Kemnade en Keppel de meest bekende. Maar daarnaast zijn er de minder bekende kastelen De Kelder en Wesenthorst en herinneringen aan verdwenen huizen Swanenburg, De Wildt, Ulft, Lichtenberg, Schuilenburg en Oud-Wisch, ofwel in het landschap – soms met informatieborden -, soms in objecten of oude documenten.
Het is de verdienste van de auteur dat ze behalve de geschiedenis van de stenen en het groen ook de sociale geschiedenis van de bewoners voor het voetlicht heeft weten te brengen. Ze besteedt daarbij niet alleen aandacht aan de geneugten van het (adellijke) buitenleven en de familieverhalen over huwelijken en erfenissen, maar laat ook zien hoe deze bewoners werden beïnvloed door de ‘grote’ geschiedenis, van de feodale twisten, de Tachtigjarige Oorlog, de Franse Tijd tot en met de Tweede Wereldoorlog.
M. Diepeveen-Jansen, Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen langs de Oude IJsselÂ
Doetinchem, Uitgeverij Hermans, 2024
ISBNÂ 978 94 921 0865 4
€ 20,00