Kasteelruïnes het bezoeken waard

Nederland kent naast talrijke gaaf bewaarde (of goeddeels gerestaureerde) kastelen en buitenplaatsen ook een aantal kasteelruïnes. Een deel daarvan is in meer of mindere mate geconsolideerd of geconserveerd en zijn goed waarneembaar in het landschap en/of  zijn te bezoeken. Vaak bezitten deze ruïnes uitermate boeiende geschiedenissen en kunnen daarmee makkelijk de competitie aan met nog bestaande kastelen.

sKBL heeft een begin gemaakt met een overzicht van de Nederlandse kasteel- en buitenplaatsruïnes. Heeft u een aanvulling, een verbetering of mist u een ruïne dan stellen wij uw bericht via info@skbl.nl zeer op prijs.

Ruïne van Teylingen
ProvincieRuïnePlaatsBezoek
GroningenBorg EwsumMiddelstumEen deel van de geschutstoren en het oostelijk Schathuis resteren nog. Goed te bezoeken.
OverijsselToutenburgVollenhoveDe ruïne staat als follie op een eiland en is vanuit het park van Oldruitenborgh te zien.
OverijsselDe Stins VoorstZwolleIn het Stinspark in de wijk Westenholte zijn de contouren van het kasteel nog zichtbaar.
OverijsselSchuilenburgHellendoornHet landgoed heeft nu een recreatieve functie. Er resteert nog een bouwhuis uit 1727 en de slotgracht met een gerecontrueerde brug.
FlevolandKuinderburcht (I en II)LuttelgeestIs toegankelijk
FlevolandKasteel AlmereAlmereEen nieuw kasteel dat nooit is afgebouwd, maar in 2015 is gekocht door een project-ontwikkelaar die er een themapark wil realiseren.
GelderlandBarbarossaruïneNijmegenDe voormalige kapel is onderdeel van het Valkhofpark.
GelderlandBatenburgBatenburgDe ruïne is alleen te bezichtigen onder begeleiding van een gids. Rondleidingen van april tot oktober en/of op afspraak.
GelderlandBrakelZaltbommelDe kasteelruïne is te zien in het park Brakel
GelderlandHuis BurenBurenAlleen de grachten en wallen zijn nog aanwezig.
GelderlandKasteel CulemborgCulemborgHet terrein is nu stadspark. Een groot deel van de slotgracht en enkele muurresten zijn nog aanwezig.
GelderlandGoudensteinHaaftenAlleen de toren is bewaard gebleven. Vanuit de omliggende straten te zien, maar niet te bezoeken.
GelderlandGrunsfoortRenkumDe resten van dit kasteel bevinden zich in beschermd natuurgebied en niet te bezoeken.
GelderlandKasteel HemmenHemmenIn de toegankelijke kasteeltuin zijn geconsolideerde muren te zien van het huis uit 1757 dat gebouwd werd op de fundamenten van het kasteel.
GelderlandNettelhorstLochemBehoort tot de bezittingen van stichting Twickel. De omgeving is toegankelijk. De ruïne is van afstand te zien.
GelderlandDe NijenbeekVoorstDe consolidatie van de ruïne is bijna afgerond. Er wordt nog gewerkt aan voorzieningen voor bezoekers. Het voorterrein is al vrij toegankelijk.
GelderlandHedelMaasdrielDe funderingen zijn gerestaureerd en dienen nu als speelplaats. Het historisch museum van Hedel heeft een collectie opgegraven voorwerpen uit de voormalige gracht.
Gelderland‘t Hof te SilvoldeSilvolde (Oude IJsselstreek)De oude Mauritiuskerk is gebouwd op de plaats van het kasteel en een deel van de muren zijn hergebruikt, te herkennen aan de “roestige” stenen. De buitenkant is te bekijken.
GelderlandKasteel de OoijOoijOp de voorburcht van het voormalige kasteel is nu een stalhouderij gevestigd.
GelderlandRosandeOosterbeekDe contouren van het kasteel zijn nog herkenbaar in het landschap. Ter herinnering is ter plekke een kasteelvaandel geplaatst.
GelderlandKasteel SchuilenburgTerborg/SilvoldeEr zijn nog enkele resten zichtbaar zoals het toegangshek en delen van muren.
GelderlandHavezathe ‘t WaliënHuppel (Winterswijk)Een keldermuur, voorzien van twee lichtspleten en de aanzetten van twee gewelfbogen. In de muur ingemetselde schoorsteenfries. Op het terrein koetshuis  uit ca.1800. Aan de voorzijde van het terrein overblijfselen van een oude ringgracht. Vanaf de weg te zien.
UtrechtKasteel DuurstedeWijk bij DuurstedeVan het oorspronkelijke kasteel resteren twee torens, die samen met het kasteelplein worden gebruikt voor evenementen en horecafaciliteiten bieden.
UtrechtHuis te VlietOudewaterEr rest in heet buurtschap Vliet nog een restant van een muur.
UtrechtRidderhofstad te VoornDe MeernVan het oorspronkelijke kasteel zijn alleen twee hoek(duiven)torens bewaard gebleven. De ruïne is niet te bezoeken.
Noord-HollandRuïne van BrederodeSantpoort-NoordDe ruïne is te bezoeken en er vinden culturele evenementen plaats. Zie openingstijden.
Noord-HollandKasteel EgmondEgmond aan den HoefDe fundamenten met een restant van een muur zijn vrij te bezoeken.
Noord-HollandSlot HeemstedeHeemstedeDe restanten zijn te vinden op openbaar toegankelijk terrein.
Noord-HollandHuis ter KleefHaarlemRestanten en de behouden kaatsbaan zijn te zien in de Stadskweektuin. De kaatsbaan is recentelijk aangekocht door de gemeente en niet toegankelijk.
Zuid-HollandHuize AbspoelOegstgeestLinks voor de ingang van kasteel Endegeest staat een achttiende-eeuwse, verweerde zandstenen obelisk; dit is het enige wat nog rest van huize Abspoel. Vrij te bekijken.
Zuid-HollandHuis De CampDen HaagOp het terrein van boerderij Madestein liggen nog de funderingen van de dertiende-eeuwse herenkamer van huis de Camp. Daarnaast muurresten en een beerput van de veertiende- en vijftiende-eeuwse boerderij. De stenen van de herenkamer werden na sloop gebruikt voor de bouw van de buitenplaats Madestein. Bij consolidatie zijn de muren deels opgemetseld. Vrij te bezichtigen.
Zuid-HollandSlot CapelleCapelle aan den IJsselVan slot Capelle resten nog een omgracht kasteelterrein, en het zogenaamde “dievenhuisje”, een gevangenisje annex duiventoren. Grenzend aan het kasteelterrein liggen de fundamenten van een tweede kasteel Capelle; deze zijn zichtbaar gemaakt in de bestrating. Beide terreinen zijn vrij toegankelijk.
Zuid-HollandKasteel DevelsteinZwijndrechtVan kasteel Develstein rest nog een omgracht terrein. Men heeft met een stalen constructie het kasteel gedeeltelijk weergegeven. Te bekijken.
Zuid-HollandHuys DeverLisseHuys Dever is een veertiende-eeuwse donjon. Van de latere aanbouw resteren nog de fundamenten die zichtbaar zijn in het terrein. Vrij te bezoeken.
Zuid-HollandKasteel GiessenburgGiessenburgAlleen nog een omgracht terrein op een camping. Als gast van de camping vanaf het omringende pad te bekijken.
Zuid-HollandKasteel van GoudaGoudaOp de funderingen van het voormalige kasteel staan nu een volmolen en woningen. Een deel van de stadsmuur is nog zichtbaar evenals de fundatie van de noordoostelijke toren. De keldergewelven, die bij de sloop in de grond zijn achtergebleven, zijn op verzoek te bezichtigen.
Zuid-HollandHilligersbergRotterdamDe ruïne bevindt zich op de begraafplaats Hilligersberg die dagelijks geopend is van 9.00 – 17.00 uur
Zuid-HollandHuize HolyVlaardingenVan huize Holy rest nog een toegangshek. In Park Hooglede bevinden zich nog de resten van het kasteel. Vrij te bezichtigen.
Zuid-HollandHofstede D’Hoogen boomOegstgeestVan hofstede D’Hoogen Boom rest nog een terrein met een inrijhek. Vrij te bezoeken.
Zuid-HollandKeenenburgSchipluidenHet kasteel is verdwenen, maar op het terrein werd een namaak ruïne gebouwd. Vrij te bezichtigen.
Zuid-HollandKasteel LeerdamLeerdamIn de tuin van ‘t Hofje van Mevrouw van Aerden liggen de opgemetselde fundamenten van kasteel Leerdam. Te bekijken bij een bezoek aan het Hofje.
Zuid-HollandHuis te MerwedeDordrechtIs te bezoeken. Er staat een picknicktafel en er is een informatiebord.
Zuid-HollandHuis ter NieuburchRijswijkIn het Rijswijkse bos ligt het terrein van het Huis ter Nieuburch, ook wel het Hof of Huis te Rijswijk of Nieuwburg genoemd. Op de plaats van het paleis werd de Naald van Rijswijk gebouwd, ter herinnering aan de Vrede van Rijswijk. Van het paleis zelf resten nog twee rechthoekige vijvers. Vrij te bezoeken.
Zuid-HollandHuis te NieuwkoopNieuwkoopVan het huis rest nog een grote vierkante toren. Vanaf de buitenkant te zien.
Zuid-HollandGroot PoelgeestKoudekerk aan den RijnVan het kasteel rest nog een torentje, een koetshuis en een deel van de gracht. Van de weg te zien.
Zuid-HollandKlein PoelgeestKoudekerk aan den RijnIn een plantsoentje liggen nog resten van het kasteel. Vrij te bezichtigen.
Zuid-HollandKasteel PolanenMonsterIn de tuin van een moderne woning bevindt zich een folly, de kasteelruïne Oud-Polanen. Vanaf de weg te zien.
Zuid-HollandRavesteynHeenvlietDiverse openingstijden en rondleidingen.
Zuid-HollandSpreeuwensteinOuddorpEr wordt archeologisch onderzoek gedaan en nog niet te bezoeken. In de toekomst kunnen oude tijden hier weer beleefd worden.
Zuid-HollandTeylingenVoorhoutVrijdag en in het weekend geopend. Er vinden diverse activiteiten plaats.
Zuid-HollandDen TollKoudekerk aan den RijnOnder het huidige huis de Tol liggen nog de overwelfde kelders van Ridderhofstad Tol. Het huis staat op een omgracht terrein. Vanaf de overkant van de gracht deels te zien.
Zuid-HollandBurcht van VoorneOostvoorneOok wel Jacobaburcht genoemd. Er rest nog de geconserveerde, deels gereconstrueerde ruïne op een middeleeuwse motte. Op gezette tijden te bezoeken.
Zuid-HollandHet Hof van WateringenWateringenEr rest nog een brok metselwerk in het gazon van de voormalige boerderij op een omgracht terrein. Het terrein is vrij toegankelijk.
Zuid-HollandHuis ter WoudeRidderkerkDe funderingen van het huis te Woude liggen deels onder de dijk; de zichtbare delen zijn deels opgemetseld. Vrij te bezoeken.
Zuid-HollandKasteel van IJsselmondeIJsselmondeHet koetshuis van het kasteel bestaat nog, samen met een ruif. In het koetshuis zit momenteel een partycentrum. Vanaf de weg te zien.
ZeelandKasteel EllewoutsdijkEllewoutsdijkIn de tuin van het huidige huis te Ellewoutsdijk ligt een kasteeleiland met daarop een folly gemaakt met stenen afkomstig van het oude kasteel. Het eiland is vanaf de weg te zien; de folly niet
ZeelandKasteel van SluisSluisEr rest enkel een kasteelterrein met een reliëf waar het kasteel heeft gestaan.
Noord-BrabantKasteel van AstenHeusdenTe bezoeken tijdens rondleidingen.
Noord-BrabantKasteel BeekveldBerlicumVan kasteel Beekveld resten nog de voorburcht en een kelder waarop een theekoepel is gebouwd. Vanaf de weg te zien.
Noord-BrabantKasteel BokhovenBokhoven (Den Bosch)Grachten en ommuring met hekpijlers; op het terrein zelf is een nieuwe huis gebouwd. Vanaf de weg te zien.
Noord-BrabantCrandendonckSoerendonkVan het oorspronkelijke kasteel Cranendonck zijn de contouren weer zichtbaar gemaakt. Dit object moet niet worden verward met het later gebouwde kasteel Cranendonck.
Noord-BrabantGroot kasteelDeurneGeopend voor publiek.
Noord-BrabantKasteel van HeusdenHeusdenDe opgemetselde ruïne van het kasteel is vrij te bezichtigen
Noord-BrabantKasteel van OyenOyenVan het oorspronkelijke kasteel resteren enkel nog de bijgebouwen. Die zijn in gebruik als groepsaccommodatie en als trouwlocatie.
Noord-BrabantRuïne van StrijenOosterhoutDe ruïne is vrij te bezichtigen
Noord-BrabantSeldensateMiddelrode (St. Michielsgestel)Buitenplaats met ruïne zijn openbaar park en vrij toegankelijk.
Noord-BrabantVredendaalBerlicumVan het eerste kasteel Vredendaal rest nog een koetshuis. Vanaf de weg te zien.
LimburgAbshovenMunstergeleenVan Huize Abshoven resten nog enkele muren en een kapel. Vanaf de weg te zien.
LimburgSlot AnnendaelEcht-SusterenBoven het maaiveld zijn nog drie ronde pijlers zichtbaar die door segmentbogen zijn verbonden.
LimburgBickersteinHeerlenVan het kasteel resten nog de zogenaamde Schelmentoren, later onderdeel van de stadsmuur, en muurrestanten die zijn opgenomen in de Pancratiuskerk. Van buiten te bekijken.
LimburgHuize BinsfeldBeekRechthoekig golvend terrein achter het Huis Nieuwenhof met restanten van kelders en sporen van omgrachting; daarvoor een koetshuis. Privé terrein, niet te zien.
LimburgBleijenbeekAfferdenOp basis van erfpacht spant het Limburgs Landschap zich hier, samen met Stichting Kasteel Bleijenbeek in voor het behoud en onderhoud en openstelling van deze ruïne. Het is de bedoeling dit complex in het Nationaal Park Maasduinen op te nemen. Bleijenbeek is te bezoeken tijdens rondleidingen.
LimburgBlitterswijckBlitterswijckHet terrein is openbaar toegankelijk.
LimburgDe BolbergPosterholtRest nog een motte. is te bekijken.
LimburgDe BollenbergEcht-SusterenFundamenten van het mottekasteel, een gracht en een wal. Is te bezoeken.
LimburgBornBornHet kasteel wordt geconsolideerd en is niet toegankelijk.
LimbrugKasteel BroekhuizenBroekhuizenDe restanten liggen in een bosje op privé-terrein. Niet te zien.
LimburgMotte De BurggraafGulpenOp afstand te bekijken.
LimburgEyckholtHeerlenDe ruïne is te zien vanaf de overkant van de gracht.
LimburgKasteel FrymersonSt. OdiliënbergOp het terrein van het huidige huis Frymerson staat nog een toren van het oude kasteel. Niet te zien.
LimburgGeijsterenGeijsterenKasteelruïne Geijsteren is te bezoeken via rondleidingen.
LimburgGenneperhuisGennepBezienswaardigheid die vanaf loopbruggen te zien is.
LimburgHet Gebroken SlotGrubbenvorstIs niet te bezichtigen. Vanaf de weg zijn de restanten op de motteheuvel te zien.
LimburgHuys ter HorstHorstDe ruïne wordt geconsolideerd en gerevitaliseerd. Er zijn rondleidingen.
LimburgKeverbergKesselHet kasteel is geheel herbouwd, waarbij een unieke combinatie is ontstaan van het geheel bewaarde kasteelrestant en herbouw met moderne materialen en voorzieningen. Voor bezoek, zie openingstijden. In het weekend zijn er rondleidingen.
LimburgDe KolckBroekhuizenvorstVan Huis de Kolck resten nog een brug, hekpijlers en een deel van de gracht; op het terrein is een nieuw huis gebouwd. Van afstand deels te zien.
LimburgLichtenbergMaastrichtIs openbaar toegankelijk.
LimburgMeezenbroeckHeerlenVan het kasteel resten nog een deel van de voorburcht en een omgracht terrein met opgemetselde funderingen van het kasteel.
LimburgMiddelaarMiddelaarVan kasteel Middelaar geeft een inzinking in het landschap aan waar de gracht geweest is. Op het terrein zelf is nieuwe bewoning gebouwd. Vanaf de weg te zien.
LimburgMillenNieuwstadtDe ruïne is vanaf de weg vooral ‘s winters gedeeltelijk te zien. Niet te verwarren met het nieuwe kasteel Millen.
LimburgKasteel MontfortMontfortTe bezoeken tijdens openingstijden of via rondleidingen op afspraak. Het Limburgs Landschap spant zich in samen met de Stichting Kasteel Montfort voor consolidatie en openstelling. Limburgs Landschap is op dit moment de circa 2,5 ha. grote kasteeltuinen aan het herstellen.
LimburgDe NijenborghWeertBinnen de omgrachting van kasteel de Nijenborgh liggen o.a.: resten van de vierkante ommuring, van twee ronde hoektorens en resten van een zware vierkante hoektoren, waarop een later woonhuis staat. Van de voorburcht bestaan nog de resten van de poort. Vanaf de weg te zien.
LimburgOuborgSwalmenDe ruïne is vanuit de trein Roermond-Venlo te zien.
LimburgSlot SchaesbergLandgraafEr loopt een interessant herbouwproject waarbij ook de (moes)tuin hersteld zal worden. Delen van het slot zijn te bezoeken.
LimburgKasteelruïne van SteinSteinDe kasteelruïne is op afspraak te bezoeken. Er bestaat de mogelijkheid om het bezoek (o.l.v. ervaren gidsen) aan de ruïne te combineren met een bierproeverij in brouwerij De Fontein. Deze bevindt zich in de voormalige watermolen van het kasteel. De ruïne is eigendom van het Limburgs Landschap die samen met vrijwilligers onderhoud en rondleidingen verzorgt.
LimburgKasteel StruverHeerlenEen gave, hoge motte omgeven met een diepe gracht.
LimburgKasteelhoeve StruverHeerlenIs een ruïne.
LimburgMotte De TombeMaastrichtVanaf het wandelpad te zien.
LimburgKasteelruïne ValkenburgValkenburg aan de GeulTe bezoeken op openingstijden.
Limburg‘t VlasvenMeldersloDoor jongeren in de jaren ’30 van de 19de eeuw gebouwde namaak ruïne. Vrij te bezichtigen.
LimburgDe VroenhofHouthem (Valkenburg)Nu een 19de-eeuwse kapel met oude fragmenten. Vanaf de weg te zien.