Kasteelruïnes het bezoeken waard

Bleijenbeek
Kasteelruïne Beijenbeek

Nederland kent naast talrijke gaaf bewaarde (of goeddeels gerestaureerde) kastelen en buitenplaatsen ook een aantal kasteelruïnes. Een deel daarvan is in meer of mindere mate geconsolideerd of geconserveerd en zijn goed waarneembaar in het landschap en/of  zijn te bezoeken. Vaak bezitten deze ruïnes uitermate boeiende geschiedenissen en kunnen daarmee makkelijk de competitie aan met nog bestaande kastelen.

sKBL heeft een begin gemaakt met een overzicht van de Nederlandse kasteel- en buitenplaatsruïnes. Heeft u een aanvulling, een verbetering of mist u een ruïne dan stellen wij uw bericht via info@skbl.nl zeer op prijs.

 

vriendvanskbl-logo  Kasteelruïnes die in het onderstaande overzicht zijn voorzien van het sKBL schildje zijn Vriend (donateur) van sKBL.

Provincie Ruïne Plaats Bezoek
Overijssel Toutenburg Vollenhove De ruïne staat als follie op een eiland en is vanuit het park van Oldruitenborgh te zien.
Flevoland Kuinderburcht (I + II) Luttelgeest Is toegankelijk.
Flevoland Kasteel Almere Almere Een nieuw kasteel dat nooit is afgebouwd, maar in 2015 is gekocht door een project-ontwikkelaar die er een themapark wil realiseren.
Gelderland Barbarossaruïne Nijmegen De voormalige kapel is onderdeel van het Valkhofpark.
Gelderland vriendvanskbl-logo Batenburg Batenburg De ruïne is alleen te bezichtigen onder begeleiding van een gids. Rondleidingen van april tot oktober en/of op afspraak.
Gelderland vriendvanskbl-logo Brakel Zaltbommel De kasteelruïne is te zien in het park Brakel.
Gelderland Huis Buren Buren Alleen de grachten en wallen zijn nog aanwezig.
Gelderland Kasteel Culemborg Culemborg Het terrein is nu stadspark. Een groot deel van de slotgracht en enkele muurresten zijn nog aanwezig.
Gelderland Goudenstein Haaften Alleen de toren is bewaard gebleven. Vanuit de omliggende straten te zien, maar niet te bezoeken.
Gelderland Grunsfoort Renkum De resten van dit kasteel bevinden zich in beschermd natuurgebied en niet te bezoeken.
Gelderland Kasteel Hemmen Hemmen In de toegankelijke kasteeltuin zijn geconsolideerde muren te zien van het huis uit 1757 dat gebouwd werd op de fundamenten van het kasteel.
Gelderland Nettelhorst Lochem Behoort tot de bezittingen van stichting Twickel. De omgeving is toegankelijk. De ruïne is van afstand te zien.
Gelderland De Nijenbeek Voorst De consolidatie van de ruïne is bijna afgerond. Er wordt nog gewerkt aan voorzieningen voor bezoekers. Het voorterrein is al vrij toegankelijk.
Gelderland Hedel Maasdriel De funderingen zijn gerestaureerd en dienen nu als speelplaats. Het historisch museum van Hedel heeft een collectie opgegraven voorwerpen uit de voormalige gracht.
Gelderland Kasteel de Ooij  Ooij Op de voorburcht van het voormalige kasteel is nu een stalhouderij gevestigd.
Gelderland Rosande Oosterbeek De contouren van het kasteel zijn nog herkenbaar in het landschap. Ter herinnering is een ter plekke een kasteelvaandel geplaatst.
Gelderland Kasteel Schuilenburg Terborg/Silvolde Er zijn nog enkele resten zichtbaar zoals het toegangshek en delen van muren.
Utrecht Kasteel Duurstede Wijk bij Duurstede Van het oorspronkelijke kasteel resteren twee torens, die samen met het kasteelplein worden gebruikt voor evenementen en horecafaciliteiten bieden.
Utrecht Huis te Vliet Oudewater Er rest in heet buurtschap Vliet nog een restant van een muur.
Utrecht Ridderhofstad te Voorn De Meern Van het oorspronkelijke kasteel zijn alleen twee hoek(duiven)torens bewaard gebleven. De ruïne is niet te bezoeken.
Noord-Holland Ruïne van Brederode Santpoort-Noord De ruïne is te bezoeken en er vinden culturele evenementen plaats. Zie openingstijden.
Noord-Holland Kasteel Egmond Egmond aan den Hoef De fundamenten met een restant van een muur zijn vrij te bezoeken.
Noord-Holland Slot Heemstede Heemstede De restanten zijn te vinden op openbaar toegankelijk terrein.
Noord-Holland Huis ter Kleef Haarlem Restanten en de behouden kaatsbaan zijn te zien in de Stadskweektuin. De kaatsbaan is recentelijk aangekocht door de gemeente en niet toegankelijk.
Zuid-Holland Hilligersberg Rotterdam De ruïne bevindt zich op de begraafplaats Hilligersberg die dagelijks geopend is van 9.00 – 17.00 uur
Zuid-Holland Huis te Merwede Dordrecht Is te bezoeken. Er staat een picknicktafel en er is een informatiebord.
Zuid-Holland Ravesteyn Heenvliet Diverse openingstijden en rondleidingen.
Zuid-Holland Teylingen Voorhout Vrijdag en in het weekend geopend. Er vinden diverse activiteiten plaats.
Zuid-Holland vriendvanskbl-logo Spreeuwenstein Ouddorp Er wordt archeologisch onderzoek gedaan en nog niet te bezoeken. In de toekomst kunnen oude tijden hier weer beleefd worden.
Noord-Brabant Kasteel van Asten Heusden Te bezoeken tijdens rondleidingen.
Noord-Brabant Cranendonck Soerendonk Van het oorspronkelijke kasteel Cranendonck zijn de contouren weer zichtbaar gemaakt. Dit object moet niet worden verward met het later gebouwde kasteel Cranendonck.
Noord-Brabant Groot kasteel Deurne Geopend voor publiek.
Noord-Brabant Kasteel van Oyen Oyen Van het oorspronkelijke kasteel resteren enkel nog de bijgebouwen. Die zijn in gebruik als groepsaccommodatie en als trouwlocatie.
Noord-Brabant Ruïne van Strijen Oosterhout De ruïne is vrij te bezichtigen
Noord-Brabant Seldensate Middelrode (St. Michielsgestel) Buitenplaatse met ruïne zijn openbaar park en vrij toegankelijk.
Zeeland Kasteel van Sluis Sluis Er rest enkel een kasteelterrein met een reliëf waar het kasteel heeft gestaan.
Limburg Slot Annendael Echt-Susteren Boven het maaiveld zijn nog drie ronde pijlers zichtbaar die door segmentbogen zijn verbonden.
Limburg Bleijenbeek Afferden Op basis van erfpacht spant het Limburgs Landschap zich hier, samen met Stichting Kasteel Bleijenbeek in voor het behoud en onderhoud en openstelling van deze ruïne. Het is de bedoeling dit complex in het Nationaal Park Maasduinen op te nemen. Bleijenbeek is te bezoeken tijdens rondleidingen.
Limburg Blitterswijck Blitterswijck Het terrein is openbaar toegankelijk.
Limburg Born Born De kasteel wordt geconsolideerd en is niet toegankelijk.
Limburg Eyckholt Heerlen De ruïne is te zien vanaf de overkant van de gracht.
Limburg Geijsteren Geijsteren Kasteelruïne Geijsteren is te bezoeken via rondleidingen.
Limburg Genneperhuis Gennep Bezienswaardigheid die vanaf loopbruggen te zien is.
Limburg Het Gebroken Slot Grubbenvorst Is niet te bezichtigen. Vanaf de weg zijn de restanten op de motteheuvel te zien.
Limburg Huys ter Horst Horst De ruïne wordt geconsolideerd en gerevitaliseerd. Er zijn rondleidingen.
Limburg Keverberg Kessel Het kasteel is geheel herbouwd, waarbij een unieke combinatie is ontstaan van het geheel bewaarde kasteelrestant en herbouw met moderne materialen en voorzieningen. Voor bezoek, zie openingstijden. In het weekend zijn er rondleidingen.
Limburg Lichtenberg Maastricht Is openbaar toegankelijk.
Limburg Millen Nieuwstadt De ruïne is vanaf de weg vooral ‘s winters gedeeltelijk te zien. Niet te verwarren met het nieuwe kasteel Millen.
Limburg Kasteel Montfort Montfort Te bezoeken tijdens openingstijden of via rondleidingen op afspraak. Het Limburgs Landschap spant zich in samen met de Stichting Kasteel Montfort voor consolidatie en openstelling. Limburgs Landschap is op dit moment de circa 2,5 ha. grote kasteeltuinen aan het herstellen.
Limburg Ouborg Swalmen De ruïne is vanuit de trein Roermond-Venlo te zien.
Limburg vriendvanskbl-logo Slot Schaesberg Landgraaf Er loopt een interessant herbouwproject waarbij ook de (moes)tuin hersteld zal worden. Delen van het slot zijn te bezoeken. Kijk hier voor de openingstijden.
Limburg vriendvanskbl-logo Kasteelruïne van Stein Stein De kasteelruïne is op afspraak te bezoeken. Er bestaat de mogelijkheid om het bezoek (o.l.v. ervaren gidsen) aan de ruïne te combineren met een bierproeverij in brouwerij De Fontein. Deze bevindt zich in de voormalige watermolen van het kasteel. De ruïne is eigendom van het Limburgs Landschap die samen met vrijwilligers onderhoud en rondleidingen verzorgt. Afspraak maken kan via aanmelding@stichtingerfgoedstein.nl of per telefoon: 046-4338919
Limburg Kasteelruïne Valkenburg Valkenburg aan de Geul Te bezoeken op openingstijden.