Kasteelmusea

Borg Verhildersum, Leens

Onder de Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen zijn er ruim 50 als museum actief. De wijze waarop zij dit zijn kan heel verschillend zijn. Met het begrip kasteelmuseum doelt men op KBL die op een educatieve wijze toegankelijk zijn voor het publiek. Soms betreft het een authentiek ingericht huis, soms toont men er een (privé)kunstcollectie dan weer legt men het accent op de tuin en/of het park bij het huis. Er zijn ook kasteelmusea die wisselende tentoonstellingen en culturele evenementen organiseren. Van deze KBL is Keukenhof, onlangs officieel als museum geregistreerd, zelfs ver buiten onze landsgrenzen een begrip, al associeren de meesten deze buitenplaats met de voorjaar en tulpenbloei.  roemrijke verleden. Ook Paleis het Loo en Kasteel De Haar zijn buitenplaatsen met een nationale allure en bekendheid, echter de meeste kasteelmusea zijn meestal slechts in de eigen regio bekend. Alle zijn beslist de moeite van een bezoek waard.

Voor veel mensen, ongeacht hun leeftijd, is een bezoek aan een kasteelmuseum een bijzondere belevenis. Talrijke huizen zijn met behulp van kunstcollecties en antiquiteiten vaak op een historiserende wijze ingericht. Vele bezitten fraai aangelegde tuinen en parken, al dan niet voorzien van oranjerieën, beelden, fonteinen en follies. Hier wordt invoelbaar hoe de adel of rijke kooplieden vroeger leefden. sKBL heeft het zoeken naar deze ruim 50 kasteelmusea vergemakkelijkt door ze alle op een rij te zetten. Het zijn musea waar huis en/of tuin voor bezoekers toegankelijk en waar u van harte welkom bent.

vriendvanskbl-logo  De locaties met een sKBL-logo zijn Vriend van sKBL

Provincie Plaats Naam en link Bijzonderheden
Drenthe vriendvanskbl-logo Roden Havezate Mensinge Ingericht huis, 18e en 19e eeuws met antiek uit eerdere perioden.
Friesland Jelsum Dekema State Ingericht huis, alsof de bewoners ‘even weg zijn’, maar te zien op hun portretten.
Friesland Feankleaster Fogelsangh State Ingericht huis, niet een officieel museum, met zicht op de bouwgeschiedenis.
Friesland Heerenveen Oranjewoud (Belvédère) Museum voor moderne (veelal Friese) kunst. Modern gebouw op landgoed Oranjewoud.
Friesland Feanwâlden Schierstins Permanente expositie over dit laatste Friese torenkasteel en wissel tentoonstellingen. De tuin is bekend om zijn stinsenplanten. De Schierstins is tevens archeologisch steunpunt voor Friesland.
Gelderland vriendvanskbl-logo Vaassen Cannenburch Ingericht kasteel
Gelderland vriendvanskbl-logo ‘s-Heerenberg Huis Bergh De collectie is door J.H. van Heek verzameld en de voorwerpen dateren meestal uit de middeleeuwen.
Gelderland vriendvanskbl-logo Ammerzoden Kasteel Ammersoyen Een middeleeuwse waterburcht dat is ingericht en tevens archeologische vondsten toont.
Gelderland vriendvanskbl-logo Arnhem Bronbeek Koloniale geschiedenis (Indonesie)
Gelderland Doornenburg Kasteel Doornenburg Verzameling van J.H. van Heek. Te zien zijn meubels, kunst- en  gebruiksvoorwerpen.
Gelderland vriendvanskbl-logo Doorwerth Kasteel Doorwerth Hier zijn het Ned. Jachtmuseum en Museum Veluwezoom gevestigd. Die collectie omvat werken van de 19de- eeuwse Oosterbeekse kunstenaarskolonie.
Gelderland vriendvanskbl-logo Hernen Kasteel Hernen
Gelderland Ruurlo Kasteel Ruurlo Zal in 2017 open gaan als onderdeel  van museum MORE in Gorssel.
Gelderland Wijchen Kasteel Wijchen Archeologie, moderne kunst, regionale geschiedenis en museumtuin
Gelderland vriendvanskbl-logo Apeldoorn Paleis Het Loo In het paleis toont men aan de hand van ingerichte vertrekken de historische band tussen Nederland en de Oranjes. De tuin is authenthiek ingericht volgens tuininrichting uit de 17de eeuw.
Gelderland vriendvanskbl-logo Rozendaal Rosendael Volledig ingericht kasteel/park met veel bezienswaardigheden, waaronder de bekende bedriegertjes.
Gelderland vriendvanskbl-logo Poederoijen Slot Loevestein De wereld van Hugo de Groot.
Gelderland vriendvanskbl-logo De Steeg Middachten Inrichting daterend uit de periode 1800-1900 met grote portrettencollectie. Fraaie tuin.
Gelderland vriendvanskbl-logo Laren Verwolde Fraai ingericht huis en aandacht voor de leefwereld rond 1900 van personeel op KBL.
Gelderland vriendvanskbl-logo Arnhem Zypendaal De beletage is museaal ingericht.
Gelderland Vorden Hackfort Watermolen en historische moestuin. Westerholtzaal in het kasteel bij concerten toegankelijk.
Gelderland vriendvanskbl-logo Isselburg-Anholt (D) Anholt Net over de grens bij het Gelderse Megchelen. Historisch interieur en grote collectie kunst.
Groningen vriendvanskbl-logo Leens Borg Verhildersum Volledig ingerichte borg en aandacht voor de relatie adel en boeren tijdens de 19de eeuw.
Groningen vriendvanskbl-logo Leek Nienoord Borg- en rijtuigmuseum
Groningen vriendvanskbl-logo Slochteren Fraeylemaborg Ingericht huis en fraai park.
Groningen vriendvanskbl-logo Uithuizen Menkemaborg Volledig ingerichte brog uit de 18e eeuw. Zeer fraaie (moes)tuin
Limburg Hoensbroek Kasteel Hoensbroek Vele ingerichte vertrekken, uit de periode 1400-1800.
Limburg Wijlre Kasteel Wylre Onderdeel van het Bonnefantenmuseum. Moderene kunst exposities in het Hedgehuis (Wiel Arets) en fraai park met tuinbeelden.
Limburg vriendvanskbl-logo Arcen Kasteel Arcen Ingerichte kamers, voorzien van gethematiseerde bloemsierkunst temidden van fraaie tuinen.
Noord-Brabant Boxmeer Kasteel Boxmeer Aandacht voor zowel de adellijke als religieuze bewoners. Enige stijlkamers.
Noord-Brabant vriendvanskbl-logo Heeswijk Kasteel Heeswijk Indrukwekkend en fraai ingericht kasteel rond de laatste adellijke familie.
Noord-Brabant vriendvanskbl-logo Helmond Kasteel Helmond Gemeentemuseum Helmond is gevestigd in het kasteel.
Noord-Holland Velsen-Zuid Beeckestijn Wisselende exposities over Beeckestijn en omgeving.
Noord-Holland vriendvanskbl-logo Amsterdam Frankendael Hedendaagse kunst in historische omgeving.
Noord-Holland Medemblik Kasteel Radboud Geschiedenis van het kasteel en van Medemblik.
Noord-Holland vriendvanskbl-logo Muiden Muiderslot Middeleeuwen (Floris V) en Gouden eeuw (P.C.Hooft).
Noord-Holland Loosdrecht Sypesteyn Collectie Henri van Sypesteyn (rond 1900), waaronder portretten, meubelen en Loosdrechts porselein.
Overijssel vriendvanskbl-logo Rijssen De Oosterhof In het huis is het Rijssens museum gevestigd waaronder de collectie Van Heel.
Overijssel Wijhe Het Nijenhuis Het Nijenhuis maakt deel uit van Museum De Fundatie, Zwolle.
Overijssel Steenwijk Rams Woerthe Permanente expositie met werken van Hildo Krop.
Overijssel vriendvanskbl-logo Denekamp Singraven Rondleidingen door het huis met interieur en verzameling van de laatste bewoner W.F.J. Laan. Groot park met moestuin.
Overijssel vriendvanskbl-logo Ambt-Delden Twickel Bewoond huis dat incidenteel toegankelijk is. Park is omvangrijk en volledig toegankelijk alsmede de prachtige moestuin.
Overijssel Ommen Landgoed Eerde In ontwikkeling door Natuurmonumenten.
Utrecht Maarssen Goudestein Vechtstreekmuseum in het koetshuis.
Utrecht vriendvanskbl-logo Doorn Huis Doorn Inrichting afkomstig uit de keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam. Aandacht voor W.O.I en keizer Wilhelm II
Utrecht vriendvanskbl-logo Amerongen Kasteel Amerongen Grote collectie bijeengebracht door vroegere bewoners.
Utrecht vriendvanskbl-logo Haarzuilens Kasteel de Haar Beleving van de voorbereidingen voor een weelderig verblijf op het kasteel.
Utrecht vriendvanskbl-logo Baarn Kasteel Groeneveld Wisselexposities en evenementen. Fraaie  buitenplaats met zeer groot wandelpark met talrijke tuinelementen
Utrecht vriendvanskbl-logo Bunnik Oud Amelisweerd MOA. Huismuseum van Armando naast fraai gerestaureerd huis met historische behangsels.
Utrecht vriendvanskbl-logo Oud Zuilen Slot Zuylen Brede collectie van 1600-1950 met aandacht voor Belle van Zuylen die hier woonde.
Zuid-Holland vriendvanskbl-logo Haastrecht Bisdom van Vliet Onaangeraakt interieur zoals de laatste bewoonster die na haar dood naliet. Mooie overtuin met hondengraven.
Zuid-Holland vriendvanskbl-logo Voorschoten Kasteel Duivenvoorde Zeer oud kasteel dat in de loop der tijd buitenplaats werd. Prachtige interieurs en rijke inrichting. Regelmatig zijn er exposities.
Zuid-Holland vriendvanskbl-logo Voorburg Hofwijck De door Constantijn Huygens tijdens de 17de eeuw zelf ontworpen buitenplaats dat volledig toegankelijk is. Er zijn regelmatig esxposities in dit Huygensmuseum.
Zuid-Holland vriendvanskbl-logo Lisse Kasteel Keukenhof Nieuw museum LAM (Lisser Art Museum) is in aanbouw op het landgoed. De opening is naar verwachting in het najaar van 2018.
Zuid-Holland Wassenaar Voorlinden Op deze buitenplaats is in 2016 een nieuw particulier museum voor moderne kunst geopend.
Scroll naar boven