Met waardering en bewondering meld ik hier dat bij Uitgeverij Verloren het negende jaarboek van Kasteel Keukenhof is verschenen. Het is in ons land heel bijzonder dat een landgoed bereid is om een dergelijke financiële inspanning te leveren om zo haar geschiedenis in een serie uitgaves met het publiek te delen. Deze uitgave bevat uiteenlopende onderwerpen aangaande de geschiedenis van Keukenhof. Het jaarboek opent met een artikel van de hand van restauratiearchitect Leo Wevers, vanouds bij bouwkundige zaken op Keukenhof betrokken. Hij schrijft over de restauratie van het bakhuisje en de karnmolen op een van de boerderijen van dit landgoed. Gerard Jaspers, destijds de initiatiefnemer van deze serie, draagt bij met een artikel over het schilderijenbezit tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Annechien Bertheux schreef een interessant artikel over een reis door Zwitserland, Italië en Frankrijk in 1805. De auteur is onbekend maar het vermoeden bestaat dat dit Johan Steengracht moet zijn geweest. Het reisverslag vormt onderdeel van het archief van Kasteel Keukenhof. In een tweede bijdrage door Gerard Jaspers gaat hij in op een statenbijbel uit de boekencollectie van Keukenhof. Dit omvangrijkste boek (51 x 33 cm) uit het boekenbezit, dateert 1748 en werd in Dordrecht door Nicolaas Goetzee gedrukt en van afbeeldingen voorzien. De bijbel behoorde toe aan de grootouders van Carel van Lynden. Hij was de eerste Van Lynden die Keukenhof bewoonde. Een volgende bijdrage gaat in op de papieren behangsels in de vele vertrekken op Keukenhof. Dit artikel is geschreven door Béatrice Râtel met hulp van Annechien Bertheux. De behangsels zijn alle of tussen 1858-1865 (een eerste grote verbouwing) of tussen 1923-1928 (de tweede verbouwing) in de diverse vertrekken aangebracht.
In zijn derde en tevens laatste bijdrage aan de bundel schrijft Gerard Jaspers over een schilderdij van Adriaan van der Werff (1659-1722) dat door onwetendheid en onachtzaamheid als langdurig bruikleen door Carel van Lynden aan De Lakenhal was uitgeleend in 1940 en daarna is vergeten. Het is inmiddels teruggekeerd op het huis. De recente verbouwing aan de Lakenhal en het opduiken van een stoffig bruikleendossier is de reden dat dit vergeten kunstwerk weer aan Keukenhof kon worden teruggegeven. Wat is deze serie een prima manier om de markante en veelzijdige geschiedenis van een buitenplaats te delen met een groter publiek. Dat zouden er meer moeten doen! RD
Kasteel Keukenhof: cultureel erfgoed in en om het kasteel is door Uitgeverij Verloren uitgebracht. Het is een gebonden boekje dat 125 pagina’s telt.
Ignus Maes (red), Kasteel Keukenhof: cultureel erfgoed in en om het kasteel, Hilversum 2018.
ISBN 9789087047627Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â
Prijs: € 15,-