Kasteel Keppel. Een beknopte geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners

De auteur liet bij het toezenden van deze publicatie in een brief weten dat dit boek verscheen als vervanging van een eerder boekje over Keppel van de hand van Gelderse buitenplaatsenkenner Jan Harenberg. Dat boekje verscheen in 1997. Dat er vraag is naar een overzichtelijke studie over dit kasteel, bewijst de snelle uitverkoop van de eerste druk van deze uitgave. De auteur neemt de lezer mee op een chronologische geschiedenisbeschrijving en dus ook die van Gelderland en de Republiek. Net als op veel andere langdurig bewoonde huizen stond hier aanvankelijk een houten huis dat met wallen en greppels was omgeven. Een volgende fase was de bouw van een stenen toren, precies op de plek van het huidige kasteel. Net als Kasteel Duivenvoorde is Keppel nooit verkocht en is de titel Heer of Vrouwe van Keppel al 300 jaar van de ene op de andere generatie overgegaan.

Op Keppel vangt de geschiedenis ruim 800 jaar geleden aan met de vestiging van een gelijknamige familie op het huis. Er waren periodes van rust, maar even vaak was er strijd met verwoestingen tot gevolg. Desondanks werd het huis telkens weer opgebouwd en bleef het in handen van een familie. Na de Van Heeckerens doen in 1575 de Van Pallandts hun intrede op Keppel. Zij blijven het huis tot 1962 houden. Door een huwelijk van Ada Cornelia van Pallandt met Rijnhart van Lynden komt dit onder de zorg van de laatstgenoemde familie. Zeer recent overleed Willem van Lynden en gaat dit goed nu over in de zorg van zoon Rijn van Lynden.

Dit aardige boek is vooral een gids voor hen die Keppel bezoeken (men kan hier op aanvraag worden rondgeleid). Het huis en de directe omgeving met talloze rijksmonumenten worden alle beschreven en toegelicht. Hiertoe behoren de poort, een uit Friesland afkomstige spinnenkopmolen, een watermolen, een pomp en enige huizen in de Dorpsstraat. Bij Keppel bevindt zich ook een zeldzame dubbele viskar. Dit zijn twee gekoppelde houten kratten waarin vers gevangen vis uit de Oude IJssel gedeponeerd kon worden. Omdat de viskar op de oever van de rivier stond opgesteld en rivierwater er doorheen kon stromen, bleven de met fuiken gevangen vis er levend en vers in bewaard. RD

M. Diepeveen-Jansen, Kasteel Keppel. Een beknopte geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners. Dit gebonden boek telt 94 pagina’s en is voorzien van talrijke kleurrijke afbeeldingen. Het is in eigen beheer verschenen bij de Pallandt van Keppel Stichting. 

M. Diepeveen-Jansen, Kasteel Keppel. Een beknopte geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners, Laag Keppel 2021.
ISBN 978 9090 345 796
Prijs: € 14,95 (excl. verzendkosten)
Verkrijgbaar bij lokale boekhandels in Doetinchem e.o. of via de rentmeester (info@vanlynden.eu)

Scroll naar boven