Kasteel Geldrop. Een edel verleden.

Eugène Franken, Bart Klomp en Saskia Minjon, Kasteel Geldrop. Een edel verleden, Utrecht 2016

kasteel_geldrop_omslag_kopieHet Noord-Brabantse Geldrop verloor in de Tachtigjarige Oorlog zijn kasteel. In 1616 kwam ‘nieuwbouw’ gereed in opdracht van Amandus van Horne, die kort daarop stierf. Het nieuwe huis werd op en naast restanten van het oude kasteel gebouwd. Dat verwoeste kasteel bezat overigens een verdedigingstoren die nu nog te zien is door een met plavuizen afgezette markering. Aanleiding van dit boek is het feit dat het huidige kasteel in 2016 vierhonderd jaar bestaat. Dit boek biedt de lezer een helder overzicht van de geschiedenis van dit van oorsprong adellijke huis. Het adellijke geslacht Van Horne was er van 1573 tot 1768 eigenaar. De eerste eigenaar van dat geslacht was Philip van Horne en met de dood van Jan Robert Joseph O’Donnoghue kwam het huis op een veiling waar het werd aangekocht door de Leidse regent Adriaan van Sprangh. Met de koop mocht hij zich Heer van Geldrop gaan noemen. Feitelijk kocht hij een zekere bouwval daar de Van Hornes er zelden tot nooit verbleven. Vanaf 1828 komt Geldrop in het bezit van de familie Hoevenaar. Dan zijn de heerlijkheden inmiddels al geruime tijd afgeschaft. Sara Hoevenaar erft het van haar tante in 1828. Zij bleef kinderloos waardoor Hubertus Hoevenaar het inmiddels opnieuw vervallen kasteeldomein verwerft. Vanaf 1870 knapt hij het complex volledig en luxueus op met kapitaal dat hij in Indië als suikerfabrikant vergaarde. Hij bepaalt veel van de huidige vorm van Kasteel Geldrop.

Door het huwelijk van Arnaudina Hoevenaar met Hendrik (Henri) van Tuyl van Serooskerken in 1881 komt Geldrop in het bezit van die adellijke familie. Henri was burgemeester in het buitenplaatsrijke Voorburg, nabij Den Haag. Erven uit die familie doen het kasteel in 1974 over aan de gemeente Geldrop waarna in 1996 de oprichting volgt van Stichting Kasteel Geldrop. Deze stichting is nu eigenaar en heeft van dit kasteel en de omringende tuinen een gastvrij huis voor Geldrop en de wijde omgeving gemaakt. Nu dragen ruim negentig vrijwilligers bij aan het onderhoud van huis en tuin. Leuk onderdeel van het boek is de interviews met hen en andere direct betrokkenen uit de afgelopen jaren. Er is een kasteelhoeve waarin horeca-activiteiten worden uitgeoefend en op dit kasteel werd het Nationale Jaar voor de Historische Buitenplaatsen in 2012 met een feestelijke bijeenkomst afgesloten. Op de laatste pagina van dit informatieve, goed gedocumenteerde en prettig leesbare boek meldt Bart Klomp, de huidige kasteelbeheerder, dat de stichting zich tijdens komende jaren gaat inzetten op de restauratie van de tuin en nieuwbouw wil realiseren voor een verouderde kinderboerderij. In eerdere jaren is veel aandacht besteed aan het herstel van het kasteel en de bijgebouwen. Daarmee lijkt Kasteel Geldrop een goede basis te hebben om een volgende honderd jaar door te komen. RD

Kasteel Geldrop. Een edel verleden is een gebonden uitgave van Uitgeverij Matrijs. Het telt 156 pagina’s waaronder enige overzichtelijke bijlagen met bewoners en familie-overzichten. Het boek is verlucht met vele kleurrijke foto’s en kaarten.

ISBN 978 90 5345 518 0. Prijs: € 24,95

Scroll naar boven