Kasteel en Landschap

Jaap Evert Abrahams, Henk Baas, Sonja Barends e.a. Kasteel en Landschap, (jaargang 2, nr. 4 uit de serie Tijdschrift voor historische Geografie,2017).

Alhoewel hier meestal boeken worden gesignaleerd of besproken, maak ik met plezier een uitzondering voor een tijdschrift dat pas sinds korte tijd verschijnt. Dit tijdschrift heet Tijdschrift voor Historische Geografie en bevat interviews, meerdere vaste rubrieken, boekbesprekingen en is praktisch vanwege actuele literatuuroverzichten op het gebied van historische geografie.

Dit speciale themanummer stelt het onderwerp kasteel en landschap centraal. Die symbiotische relatie is eeuwenoud en veelzijdig. Diana Spiekhout en Theo Spek gaan in een uitgebreid artikel in op het kastelenlandschap rond Goor en Diepenheim tussen 1000 en 1450. Een tweede artikel van de hand van Jan van Doesburg, Taco Hermans, Bas van der Laan en Hans Renes handelt over kastelen in middeleeuwse veenontginningen. Een laatste bijdrage rond het onderwerp kasteel en landschap wordt gedaan door Henk Baas. Hij schrijft over kastelen en landschappen op kaarten en atlassen. Interessant is dat medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werken aan de samenstelling van een digitale landschapsatlas, waarin onder andere het militaire landschap een plek krijgt. In die specifieke geschiedenis vervulden kastelen vanouds een rol.

Het nummer besluit met een artikel over de waarde van beelden (schilderijen, etsen, etc.) als bronmateriaal aan de hand van het schilderij Het straatje van Vermeer. Dit artikel wist zelfs de landelijke pers te halen. Van harte aanbevolen u te abonneren. De abonnementskosten bedragen € 35,- voor vier nummers. Een los nummer kost € 10,-. Het is te bestellen bij Uitgeverij Verloren. RD

ISBN 978 90 8704 699 6

Scroll naar boven