Kasteel de Keverberg. Scherven uit het verleden

Edwin Meyer Viol en William McMahon, Kasteel de Keverberg. Scherven uit het verleden.

Uitgave in twee delen (één band): deel 1: De context en geschiedenis. Deel; 2: Het nieuwe project, Kerkrade 2016

kasteel_de_keverberg_kaft2Elders in deze boekrecensies en –signaleringen is opgemerkt dat tijdens de Tweede Wereldoorlog overal schade is veroorzaakt aan historische buitenplaatsen en kastelen. Soms werden enkel bomen gekapt of tuin of park beschadigd maar heel  geregeld vielen ook gebouwen ten prooi aan bombardementen of moedwillige verwoesting ter voorkoming van vijandelijk profijt of ter maskering van wandaden. Zo werd het aan de Maas gelegen kasteel De Keverberg in 1944 door terugtrekkende Duitsers opgeblazen en in brand gestoken. Dit is van alle tijden want bij het beleg van Leiden in 1573 werden in opdracht van zowel het Leidse stadsbestuur als de belegerende Spanjaarden vanuit strategisch oogpunt de meeste kastelen en kloosters vernietigd. Voordat de Keverberg zijn lot onderging, was het in gebruik bij een Duitse kloosterorde die het gebouw als internaat exploiteerden. De nonnen waren al eerder tijdens de oorlog uit het kasteel verdreven en bewoonden bijgebouwen aan de voet van deze van oorsprong motte.

De uit de 11de eeuw daterende Keverberg was aanvankelijk een verdedigingstoren aan de Maas die later tot burcht werd omgebouwd. Doordat dit slot bijna altijd  bewoond is geweest, doorstond het de vele oorlogen en woelingen in dit onrustige deel van ons land. Nadat het huis in 1944 tot ruïne was vervallen, kocht de gemeente Kessel de bouwval in 1952 aan. Geld voor herbouw was er niet maar men besloot wel het geheel te consolideren. Op basis van een grote inspanning door vrijwilligers uit de gemeenschap in Kessel en omgeving is de burcht recentelijk weer uit de as herrezen maar dan wel met een eigentijdse jas. Hierbij lieten de restauratie-architecten zich leiden en inspireren door bouwkundige elementen uit het verleden én het weergaloos mooie uitzicht vanaf de weergang op het hoogste punt van het gebouw. Men liet de ruïne ongemoeid en situeerde de nieuwbouw binnen de mogelijkheden van de ruïne. Daarmee is de vernieuwing een haast zelfstandig element in een eeuwenoude bouw. Hierbij is glas benut als verbindingsmateriaal. Ook is de oude binnenplaats met een glazen kap overdekt.

De geschiedenis van de burcht maar ook de afwegingen die aan de nieuwbouw ten grondslag liggen, zijn uitgebreid beschreven in dit boek dat uit twee delen bestaat. Het is een aantrekkelijk boek voor architectuurliefhebbers die van spelen met vormen en dynamiek houden. Tegelijk laat het ook zien waartoe de inzet van een gemeenschap kan leiden als het om een geliefd gebouw gaat. Kessel herkreeg met de Keverberg weer een centraal punt voor samenkomst. RD

Kasteel de Keverberg. Scherven uit het verleden. Uitgave in twee delen (een band): deel 1: De context en geschiedenis telt 126 pagina’. Deel; 2: Het nieuwe project, telt 150 pagina’s. Het boek is zeer rijk met foto’s en tekeningen gedocumenteerd. Het is een ongebonden uitgave die in eigen beheer tot stand is gekomen.

ISBN 978 90 812 608 0 0. Prijs; € 28,- en te bestellen via info@dmvarchtitecten.nl

 

Scroll naar boven