Jan ten Hove blij met Ithakaprijs

“Het is bijzonder leuk om een prijs te ontvangen voor een boek waar ik als zelfstandig historicus een jaar fulltime aan gewerkt heb. Een boek maken is feitelijk een eenzame aangelegenheid en dan is een tastbare blijk van waardering zeer welkom. Het geeft ook waardering in de omgeving, heb ik gemerkt. Toen we na afloop van de prijsuitreiking thuis kwamen stond de buurman al voor de deur met bloemen namens de hele buurt.

Jan ten Hove ontvangt de Ithakaprijs uit handen van juryvoorzitter Paul Schnabel

Omdat er van Arnichem geen huis- of familiearchief bekend is, begin je zonder basis, maar het is verbazingwekkend hoeveel er dan toch te vinden is als je goed zoekt. Dat is soms lastig in de vele meters van bijvoorbeeld de rechterlijke archieven uit de 17de eeuw. En als het boek uit is komt er nog van alles boven tafel! Voor mijn volgende project, Den Aalshorst in Dalfsen, is een familiearchief aanwezig. Dat werkt een stuk handiger.

Bij het maken van het boek heb ik een aantal uitgangspunten gehanteerd. De omgeving van het huis is essentieel. Het leggen van verbanden is belangrijk, de rol van de mensen in de omgeving, de pachters, etc. Ook de rol van de bewoners in de samenleving heb ik in het onderzoek betrokken. Verder moet het boek natuurlijk goed leesbaar zijn en er mooi uitzien.

Ik ben de eigenaren van Arnichem zeer erkentelijk voor hun initiatief om dit boek te laten maken. Ik ben inmiddels begonnen met het boek over Den Aalshorst. In 2020 bestaat het huis 300 jaar en wordt het boek gepresenteerd.

Wat is het toch leuk om zo je brood te kunnen verdienen!”