Ithakaprijs 2017 voor ‘Er stond een vrouw in de tuin’

Op woensdag 11 april 2017 is op Kasteel de Haar te Haarzuilens voor de derde maal de Ithakaprijs en -stipendium uitgereikt.

Drs. Anne Mieke Backer ontving deze prijs met het daaraan verbonden geldbedrag van € 5.000,-, uit handen van juryvoorzitter Paul Schnabel voor haar boek Er stond een vrouw in de tuin. Over de rol van vrouwen in het Nederlandse landschap. Rotterdam, 2016

Drs. Annet Werkhoven werd het Ithakastipendium toegekend. Zij zal het geldbedrag bij dit stipendium (€ 5.000,-) besteden aan onderzoek naar historische buitenplaatsen, villa’s en landgoederen op de Stichtse Lustwarande.

 

Ithakaprijs 2017

In zijn laudatio roemt Schnabel de acht ontvangen inzendingen voor de Ithakaprijs en motiveert de keuze voor het boek van Anne Mieke Backer. Naar het idee van de jury kan dit boek door opzet, thema en uitwerking als het meest vernieuwend beschouwd worden. Het is een boek dat er nog niet was, over een onderwerp dat bijna zelf een vakgebied zou kunnen zijn en van een door wrochtheid waar de jury alleen maar bewondering voor kan hebben. Lees hier het juryrapport.

Op vrijdag 6 oktober 2017 publiceerde Dagblad Trouw een interview met Anne Mieke Backer.

 

Anne Mieke Backer studeerde kunstgeschiedenis in Neuchâtel waarna zij studeerde aan de AKI Kunstacademie te Enschede. Daar studeerde zij af bij prof. J. Hardy op monumentale vormgeving. In 1980 startte zij met Arij de Boode Uitgeverij De Hef, die projecten en publicaties initieert met betrekking tot (tuin-)architectuur en design. Als auteur en redacteur was ze betrokken bij diverse publicaties zoals een serie monografieën over Nederlandse tuinarchitecten: Leonard Springer, Copijn en Mien Ruys. Ook publiceerde ze met Mariëtte Kamphuis over de geschiedenis van het landschap: 16 hoven, 2 polders, 1 park en 1800 nieuwe woningen.

Ithakastipendium 2017

Het Ithakastipendium 2017 wordt toegekend aan Annet Werkhoven. Zij zal dit bedrag besteden aan onderzoek naar villa’s en buitenplaatsen op de Stichtse Lustwarande. Jurysecretaris René Dessing zei hierover: lees meer

Annet Werkhoven is historica en geschiedenisdocent. Ze volgde haar studie geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zij is eigenaar van De Werkhoven en onderzoekt hoe zij de geschiedenis van de eigen omgeving (Heemkunde) onder de aandacht van een groter publiek kan brengen. Haar gedrevenheid om vooral jongeren te enthousiasmeren voor monumenten en geschiedenis verdient alom lof.


De Ithakaprijs en -stipendium, ingesteld door oud-staatssecretaris van Volksgezondheid mevr. Mr. Els Veder-Smit, worden dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Aan de prijs en het stipendium zijn geldbedragen van € 5.000,- verbonden. Het zijn daarmee de grootste geldelijke prijzen voor hen die vernieuwend en/of op een verbindende wijze schrijven over kastelen en historische buitenplaatsen in Nederland.

Prijs en stipendium worden vanaf 2015 voor vijf jaar uitgereikt aan studies en voorstellen die verbindend onderzoek betreffen waarbij de Ithakaprijs uitdrukkelijk interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek naar Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen stimuleert. Ook journalistieke (media) producties die dit type erfgoed breed en positief onder de aandacht brengen komen in aanmerking.

Het Ithakastipendium is beschikbaar voor onderzoekers die op uiteenlopende studiegronden onderzoek willen verrichten naar kastelen, buitenplaatsen en landgoederen op voorwaarde dat het onderzoek gepubliceerd is of zal worden.


Ithakaprijs en -stipendium 2018

Vanaf 1 november 2017 tot 3 augustus 2018 kunnen publicaties voor de prijs en aanvragen voor het stipendium van 2018 worden ingezonden. Lees hier de voorwaarden.