Inzamelingsactie voor herstel buitenplaats Elswout

Ontwortelde beuk op buitenplaats Elswout door storm Poly. © Staatsbosbeheer.

Buitenplaats Elswout is grotendeels afgesloten vanwege de enorme stormschade door zomerstorm Poly. Om de geliefde buitenplaats weer veilig toegankelijk te maken voor bezoekers is Staatsbosbeheer een crowdfundactie gestart. Hiermee hoopt Staatsbosbeheer in korte tijd €25.000 bijeen te brengen, zodat met behulp van gespecialiseerde aannemers en hoogwerkers Elswout snel weer kan worden opengesteld voor bezoekers.

Grote schade
Afgelopen woensdag raasde storm Poly met windstoten van meer dan 140 km/uur over het land. Haarlem en omgeving is hard getroffen, zo ook de eeuwenoude Buitenplaats Elswout. Voor de boswachters en onze bezoekers is dit een grote klap. Meer dan honderd grote bomen zijn omgegaan en hebben van alles meegenomen in hun val. Voor de veiligheid van de bezoekers zijn de meeste paden nu afgesloten. Het is nog te gevaarlijk of simpel weg niet mogelijk om te wandelen in het parkbos. ’De schade is enorm,” vertelt boswachter Rien de Vries. “Meer dan honderd grote bomen, sommige van meer als 150 jaar oud zijn omgewaaid. Maar ook delen van oude lanen, hekwerken en paden hebben veel schade. Het hoort bij de natuur, maar het doet ook pijn om te zien, het is een verdrietig gezicht.’’ 

Er wordt sinds vorige week keihard gewerkt Elswout weer toegankelijk te krijgen. Het opruimen en herstellen van de schade is een grote en zware klus, die veel tijd van de boswachters vraagt en bovendien ook veel geld kost. Door middel van een crowdfundactie haalt Staatsbosbeheer samen met het Buitenfonds geld op voor het weer openstellen van de buitenplaats. Met de op te halen €25.000 worden aannemers ingehuurd met een kraan of hoogwerker, worden paden en hekwerken hersteld en hout afgevoerd. Ook het Koepad, een fietspad in de buurt van Elswout kan dan worden hersteld.  Afgevoerd hout krijgt een zo duurzaam mogelijke bestemming zoals meubel- en timmerhout en papier. Herstel van de aangetaste lanen en herplant van bomen is voor een later moment.

Help Elswout weer opengaan!
‘’Alle beetjes helpen om Elswout weer te kunnen openstellen en de schade te herstellen.’’ zegt boswachter Rien de Vries. Bij donaties vanaf €100 neemt de boswachter je mee op een exclusieve excursie langs de stormschade. Zodra Elswout weer open is worden de excursiedata bekend gemaakt.

Doneren kan via Buitenfonds met Ideal of Tikkie.

Scroll naar boven