Inventarisatie historische moestuinen Zuid-Holland

Wij bij sKBL zien het belang en waarde van moestuinen al geruime tijd in. Enige jaren geleden verscheen op onze website een landelijk overzicht van moestuinen bij KBL in Nederland. Dat is best een indrukwekkende lijst. Nu is men in de provincie Zuid-Holland actief met een inventarisatie aan de slag.

Moestuinen en boomgaarden zijn van oudsher belangrijke onderdelen van historische buitenplaatsen. De opbrengst van allerhande gewassen uit de nutstuinen was bestemd voor eigen gebruik op het buitenhuis of werd meegenomen naar de stad. Zo was de buitenplaats-eigenaar verzekerd van verse groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin. De moestuinen waren veelal ommuurd en vaak werden de muren ook weer benut voor de teelt van leifruit. Ook koude bakken, kassen en oranjerieën maakten deel uit van de ensembles.

Naast een grondig onderzoek naar de stand van zaken, kijkt men ook naar de vitaliteit van deze tuinen. Het onderzoek wordt verricht door Taco IJzerman en geschiedt in het kader van de Erfgoedlijn kastelen en buitenplaatsen van de provincie Zuid-Holland.

Scroll naar boven