Inspiratiesessie 17 mei Klimaatrobuuste buitenplaatsen: pionieren en samenwerken

Megchelen, 3 mei 2022

Samen met onze programmapartners (provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, gemeente Zeist, Utrechts Landschap en Utrechts Particulier Grondbezit) organiseert stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) een inspiratiesessie Klimaatrobuuste buitenplaatsen: pionieren en samenwerken. Wij nodigen u hiervoor graag uit. Deze bijeenkomst vindt plaats in het Theater Restauratiefonds tijdens de Vakbeurs MONUMENT op dinsdag 17 mei 2022 van 13:30 tot 15:30 uur in de Brabanthallen in Den Bosch.

Achtergrond
Ons klimaat verandert met omvangrijke en ingrijpende gevolgen. De urgentie is groot om actie te ondernemen. Zo ook in cultuurhistorisch waardevolle gebieden met historische buitenplaatsen. We hebben in Nederland ruim 550 historische buitenplaatsen die gezamenlijk meer dan 18.000 hectaren bedekken. Buitenplaatsen zorgen lokaal voor werkgelegenheid en een duurzame en gezonde leefomgeving, met ruimte voor recreatie en rust in verstedelijkte gebieden. Ook bieden buitenplaatsen inspiratie voor uitdagingen door klimaatverandering; zoals waterberging, verbetering van waterkwaliteit, vastleggen CO2, bestrijden van hittestress en grotere biodiversiteit. Het Kennisprogramma Klimaatrobuuste buitenplaatsen biedt een kijkje in de keuken: wat gebeurt er al om buitenplaatsen klimaatrobuuster te maken? In de proeftuinen gaat het om het ophalen en ontwikkelen van kennis en ervaringen. Maatregelen worden in de praktijk uitgevoerd. Opgedane kennis en ervaringen worden gedeeld met andere eigenaren, beheerders en betrokkenen via een kennis & leeromgeving.

Inspiratiesessie ‘Pionieren en samenwerken’
Extreem weer komt steeds vaker voor, denk aan hevige regenval en storm. Zomers worden heter en droger, winters worden milder en natter. De instandhouding en beleving van buitenplaatsen komt hierdoor in gevaar. Het managen van veranderingen is essentieel voor erfgoedbehoud. Een proactieve aanpak om buitenplaatsen klimaatrobuuster te maken voorkomt verval, of zelfs het verdwijnen, van erfgoed. Er zijn geen standaardoplossingen. Voor een proactieve gebiedsaanpak moeten ruimtelijke, ecologische en cultuurhistorische belangen worden afgewogen. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Met wie moet je samenwerken en hoe geef je die samenwerking vorm?

Tijdens deze inspiratiesessie vertellen diverse belanghebbenden vanuit hun perspectief over de problematiek en mogelijke oplossingen. Ze gaan met elkaar en met u het gesprek aan over het belang van, maar ook de uitdagingen van samenwerkingen om klimaatrobuuste buitenplaatsen te realiseren.

Voor wie?
Deze inspiratiesessie is bedoeld voor eigenaren/beheerders/tuinbazen van historische buitenplaatsen en voor deskundigen, beleidsambtenaren en geïnteresseerden die direct betrokken zijn bij klimaatadaptatie en/of (groen en blauw) erfgoed. Deelname is gratis. Uw aanmelding geeft u ook kosteloos toegang tot de Vakbeurs MONUMENT

U kunt zich via het digitale aanmeldingsformulier aanmelden.

We zien er naar uit u op dinsdag 17 mei a.s. op de Vakbeurs MONUMENT te ontmoeten.
Met vriendelijk groeten,

Namens het Programmateam Klimaatrobuuste buitenplaatsen
Jennemie Stoelhorst (directeur sKBL)

Programma


13:30
Welkom en toelichting op en lancering van het digitale platform van het Kennisprogramma Klimaatrobuuste buitenplaatsen
door Jennemie Stoelhorst, directeur sKBL


13:45
Introductie op de inspiratiesessie en voorstellen van de panelleden
door moderator Remco Bontenbal

13:50
Gesprek met panel en de zaal
onder leiding van de moderator

Panelleden zijn onder andere:
Maarten Veldhuis – accountmanager terreinbeherende organisaties en projectmanager / adviseur robuust watersysteem, Waterschap Vallei & Veluwe
Renathe van Vught-Kamstra (onder voorbehoud) – junior beleidsmedewerker klimaatadaptatie, provincie Utrecht
Harrie Theunissen – tuinbaas, Landgoed Glorieuxpark te Eindhoven

15:20
Afronding inspiratiesessie

15:30
Einde programma

Meer weten? Kijk de video!

Scroll naar boven