Informatie Ithakaprijs en Ithakastipendium

De Ithakaprijs is bedoeld voor interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek rond kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen.

Ook journalistieke (media) producties die dit cultuurgroen erfgoed breed en positief onder de aandacht hebben gebracht van een breed Nederlands publiek komen in aanmerking. Het stipendium is beschikbaar voor onderzoekers die op uiteenlopende studiegronden onderzoek willen verrichten naar KBL op voorwaarde dat het onderzoek gepubliceerd is of zal worden. Aan de prijs en het stipendium zijn een geldbedrag van € 5.000,- gekoppeld. De uitreiking voor dit jaar staat gepland op donderdag 14 oktober 2021 (onder voorbehoud). Waar dit plaatsvindt, is nog niet vastgesteld.

Ithakaprijs en Ithakastipendium 2020

De uitreiking van de Ithakaprijs 2020 werd op dinsdag 27 oktober 2020 digitaal uitgereikt op Kasteel Groeneveld te Baarn. Toen ontving Lenneke Berkhout de Ithakaprijs 2020 voor haar boek Hoveniers van Oranje. Functie, werk en positie 1621-1732. Lees hier het juryrapport.

Het Ithakastipendium 2020 werd toegekend aan Juliëtte Jonker-Duynstee voor het nog uit te voeren onderzoek In de voetsporen van Johan Ortt van Nijenrode. Vijf generaties kasteelheren aan de Vecht. Lees hier het juryrapport.

Jury

Paul Schnabel (voorzitter)
Foto: Ineke Oostveen

Yme Kuiper (emeritus hoogleraar historische buitenplaatsen en landgoederen, Rijksuniversiteit Groningen)

Juliette Jonker-Duynstee (kunsthistoricus, publicist en expert voor buitenplaatsen langs de Vecht)
Foto: Martijn Gijsbertsen

Marcel van Ool (cultuurhistoricus, adviseur landschap en cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer)
Foto: Katja van Nus

René Dessing (voorzitter sKBL en jurysecretaris) rdessing@skbl.nl
Foto: Jessica Hooghiemstra