In de tuin van Slot Schaesberg duwen en trekken het heden en het verleden

DOORGEPLAATST | NRC – Josephine Rombouts

Dieppaarse wortels en heilige boontjes groeien opnieuw in de historische tuin van Slot Schaesberg. Deze vruchtbare streek, die vaak in de frontlinie lag, was altijd gewild gebied.

De Hof van Schaesberg is een kasteeltuin zoals je die graag wilt zien: op een eiland in een slotgracht waar je met een smalle brug opkomt en via een piepend tuinhek binnengaat. De verminkte toren van het slot op het eiland ernaast rijst op als een memento mori, maar in de tuin valt genoeg te plukken op deze zonnige dag in juli.

Als het over zelfvoorzienend leven en moestuinen gaat, komt bij mij vrij snel het beeld van een kasteel bovendrijven. Het grote werk, vee en graan, wordt verzorgd op de hoeves in de omtrek. Maar van de kasteeltuin kwamen de verse groentes, de bloemen voor de festoenen en de aromatische kruiden die op de vloeren werden gestrooid om de geur van opeengepakte mensen draaglijk te maken.

Vandaag laat ik me rondleiden door tuinmedewerker Dennis Achterberg, die ik kan vragen hoe geromantiseerd dat beeld is…

Lees verder op NRC.nl


De nieuwe serie tuinartikelen van Josephine Rombouts in het NRC is een informatieve verdieping bij onze podcastserie Moestuinen met historische wortels. In de tiendelige podcastserie duikt Josephine in de geschiedenis van deze oude tuinen. Gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. U kunt de tuinen in de serie ook zelf bezoeken. Lees en luister hier meer.

Scroll naar boven