Huygens’ Hofwijck

Kees van der Leer en Henk Boers, Huygens’ Hofwijck. De buitenplaats van Constantijn & Christiaan, Voorburg 2015.

boek_hofwijckDit boek, dat door twee voortreffelijke auteurs is geschreven, biedt verrassend veel nieuwe kennis over de fraaie buitenplaats Hofwijck waar Constantijn Huygens kon ontsnappen aan zijn drukke werkzaamheden voor de stadhouder en het Haagse bestuurscentrum. Dit is op zichzelf opmerkelijk gezien de redelijk forse hoeveelheid boeken die er over deze Haagse buitenplaats geschreven zijn. Henk Boers is als hortulanus verbonden aan zowel Hofwijck als het Muiderslot. In beide tuinen heeft hij, samen met grote groepen vrijwilligers, de zorg voor twee bijzondere Nederlandse tuinen toevertrouwd gekregen. Kees van der Leer geldt als onbetwist expert op het gebied van buitenplaatsen aan de Vliet en vooral ook van Hofwijck. Van zijn hand zijn in de voorbije jaren zeer geregeld uitstekend geschreven boeken en artikelen verschenen waarvan dit fraai uitgevoerde boek zijn laatste product is.

In negen hoofdstukken beschrijven de auteurs uiteenlopende onderwerpen op Hofwijck en nemen de lezers mee op een reis die begint in 1596 (geboortejaar Constantijn) en eindigt bij het Hofwijck in onze tijd. Na een inleiding over het leven en werk van Constantijn Huygens, komt in een volgend chapiter ook de vaak wat onderbelichte verbintenis van zoon Christiaan Huygens met deze buitenplaats onder de aandacht. Interessant is het hoofdstuk dat over deze geleerde handelt en waarbij zijn geniale uitvindingen aandacht krijgen. Uitvindingen die nog altijd hun waarde hebben en waardoor het ook begrijpelijk is dat André Kuipers een voorwoord bij dit boek schreef. Hierin merkt hij op dat hij tijdens zijn ruimtemissies vaak genoot van zijn unieke uitzicht en schrijft hij ook te houden van ruimtevaart, wetenschap en geschiedenis. Onderwerpen die alle iets met Christiaan Huygens van doen hebben en dus ook met Hofwijck. Dat deze buitenplaats er door sloopzucht en vooral een stuitend gebrek aan historisch besef bijna niet meer was geweest en hoe het werd gered en gerestaureerd, beschrijven de auteurs in opeenvolgende hoofdstukken. Boeiend is het verslag van de reconstructie van de tuin die rond 2005 plaatsvond. Al met al een waardevol boek dat echt iets toevoegt aan de geschiedenis van het bijzondere Hofwijck aan de Vliet waar kort geleden een vernieuwd entreegebouw is geopend zodat bezoekers goed en gastvrij kunnen worden ontvangen. sKBL kijkt overigens uit naar een volgend boek dat de twee auteurs op stapel hebben, namelijk een studie over dierengraven op buitenplaatsen. RD

Huygens’Hofwijck. De buitenplaats van Constantijn & Christiaan telt 240 pagina’s en is een gebonden uitgave in eigen beheer door Huygensmuseum Hofwijck. Het is aantrekkelijk vormgegeven waarbij vele afbeeldingen zijn geplaatst. ISBN: 978 9081 3095 09.
Prijs: € 27,50
http://www.hofwijck.nl/nl/boek-huygens-hofwijck

Scroll naar boven