Na een jarenlange restauratie is Landgoed Huis Sevenaer weer als nieuw, maar de historie is nog steeds overal voelbaar. Begin juni wordt de restauratie officieel afgerond. Daarmee is de laatste oorspronkelijke kasteelboerderij van Nederland weer klaar voor de toekomst. Ik spreek met directeur Erwin Grob over de afronding van het omvangrijke herstelproject.
Landgoed Huis Sevenaer is een gemengd biologisch boerenbedrijf in het centrum van Zevenaar en is nog altijd volledig in eigen beheer. Het landgoed is zo’n vijftig hectare groot en ligt midden in de bebouwing. ‘Vanuit het centrum sta je meteen naast de koeien en nog iets verder in het parkbos. Die locatie vormt meteen ook een uitdaging, want er is altijd vraag naar grond’, vertelt Erwin. Huis Sevenaer is een van de laatste kasteelboerderijen in Nederland die nog volop in bedrijf is. Naast veertig vleeskoeien met jongvee is er akkerbouw en fruitteelt op het landgoed.
Biologische landbouw
De geschiedenis van Landgoed Huis Sevenaer gaat terug tot de veertiende eeuw. In 1785 kwam het in eigendom van de familie Van Nispen. De laatste bewoner Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer hield zich als een van de eersten in Nederland bezig met biologische landbouw. Hij ontwikkelde een eigen visie waarin landbouw en natuur elkaar versterken. Erwin: ‘Het bijzondere van Huis Sevenaer is dat het agrarisch bedrijf zo’n belangrijk onderdeel is van het landgoed. De trekker staat hier gewoon op de stoep van het kasteel, dat hoort er echt bij. Dat was ook de wens van de laatste eigenaar’.

Karakter behouden
Na jaren van onduidelijkheid over de toekomst raakte het landgoed in verval. ‘Er was sprake van ernstig achterstallig onderhoud. Onder meer kozijnen, voegwerk, pleisterwerk en plafonds waren er slecht aan toe. En een verzakking van de vleugel had grote gevolgen gehad. Bijna alles moest wor-den gedaan’, weet Erwin. In totaal heeft de restauratie meer dan vier jaar in beslag genomen. ‘Het was een enorm project, want zowel de buitenzijde als de binnenzijde zijn helemaal aangepakt. Van de voorgevel tot de kozijnen, de plafonds, het schilderwerk, behang en ga zo maar door.’ Daarbij stond het behoud van de historische sfeer voorop. ‘Mensen mogen best zien dat het huis oud is. Je moet niet alles glad willen maken, want dan verlies je het karakter van het huis’, legt hij uit.
Afronding
Erwin vertelt dat er spannende momenten geweest zijn tijdens de restauratie. ‘Vooral bij het aanpakken van de museale vertrekken. Het stond hier helemaal vol met historische meubels. Die moesten er allemaal uit en worden opgeslagen’, legt hij uit. ‘Hoe zorg je dat het bijzondere behang behouden blijft in zo’n bouwput. Of toen al het pleisterwerk in het souterrain eraf was en de nieuwe laag maar niet wilde drogen. Dan denk je toch wel even: als dit maar goed komt… Maar het kwam gelukkig allemaal goed.’ De laatste fase van de restauratie is inmiddels aangebroken. ‘Nu moeten alleen nog de laatste punten en komma’s worden gezet en dan is het echt helemaal klaar.’




Exploitatie
Het souterrain van het landhuis is geschikt gemaakt voor ontvangsten en de bel-etage (de eerste verdieping) heeft een museale functie gekregen. In de voormalige kamers van de dienstmeiden op zolder zijn drie appartementen gerealiseerd. ‘Na de opening in juni starten we met de exploitatie van het huis. Hierbij werken we samen met een aantal partners. Er is een aantal grotere ruimtes in het souterrain en in de rest van het huis zijn enkele slaapkamers en appartementen gemaakt. Die kunnen gebruikt worden voor kleine begeleide groepen; door coaches en voor retraites bijvoorbeeld. Individuele bezoekers kunnen het huis bekijken tijdens speciale rondleidingen.’
Restauratie
Verduurzaming was een belangrijk onderdeel van het project. Alle elektra in het huis is vernieuwd en de vertrekken kunnen nu onafhankelijk van elkaar verwarmd worden. ‘Door middel van infraroodpanelen en een schotel kunnen we nu heel gericht verwarmen. Op de veestal liggen zonnepanelen, dus daar komt een groot deel van de energie vandaan.’ Ook zijn er in het hele pand achterzetramen geplaatst en de vertrekken op de zolder zijn geïsoleerd. ‘Het klimaat is daardoor flink verbeterd, dat merk je wel hier binnen’, aldus Erwin. ‘Ik vind het heel bijzonder om zo’n werkplek te hebben, zeker nu de bel-etage helemaal klaar is. Het is een plek met veel geschiedenis. Het is heel mooi dat we dat kunnen behouden en delen met anderen.’

Over Landgoed Huis Sevenaer
Landgoed Huis Sevenaer is niet openbaar toegankelijk. Wel kun je een bezoek brengen aan de landgoedwinkel of deelnemen aan begeleide activiteiten. Na de opening worden er geregeld rondleidingen in het huis georganiseerd.
Kijk voor meer informatie op: www.huissevenaer.nl