Huis Landfort Een buiten op de grens

Huis Landfort Een buiten op de grens
Samenstelling R. Dessing met bijdragen van: C. Schimmelpenninck, P. Boer, P. Alofs, C. Gietman, Ph. Muijtjens, B. Duinkerken, E. Storms, J. Holwerda, L. Berkhout en K. Aschman
Kantoor Verschoor Boekmakers

Deze buitenplaats even buiten Megchelen en op de grens met Duitsland is de afgelopen jaren volledig gerestaureerd, inclusief de moestuin, een herbouwd koetshuis met oranjerie en een volledig in stijl ingericht landhuis. Huis Landfort, dat van vóór 1435 dateert, telde vele eigenaren. Het langst zat hier de familie Luyken, van 1823 tot 1970. In 2017 kwam het in handen van stichting Erfgoed Landfort (sEL), die de restauratie voortvarend ter hand heeft genomen. Die restauratie was hard nodig, want door eeuwenlange bewoning, maar vooral door de schade die de buitenplaats in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog opliep, verkeerde Huis Landfort in een deplorabele staat.

In dit boek schetsen elf auteurs een beeld van de bewoners, de plek van Huis Landfort in het Gelderse, de bouwgeschiedenis van het landhuis, het beheer van het grondbezit van de Oranjes in Oost-Nederland door Landfort-eigenaar Gerrit Willem van Motman, de aanleg van de tuin (waarin Jan David Zocher jr. een hoofdrol speelde), de bewogen geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog en de ontwikkelingen van de laatste jaren.

Het boek is tot stand gekomen op initiatief van sEL en begeleid door René W.Chr. Dessing, directeur van de stichting. Hij stuurde vanaf 2018 een omvangrijk team van restaurateurs, bouwers, schilders, tuinspecialisten, medewerkers en vrijwilligers aan om Huis Landfort weer te laten schitteren. Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Kijken naar Huis Landfort? Ga dan naar de recente aflevering van het tv-programma Binnenstebuiten.

Scroll naar boven