Horecakastelen laten marktmogelijkheden liggen

Nederlandse horeca-kastelen maken (nog te) weinig gebruik van het grote binnen- en buitenlandse publiekspotentieel dat zij hebben. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat vandaag op Landgoed Duin & Kruidberg op een bijeenkomst van horecagedreven kastelen, buitenplaatsen en landgoederen is gepresenteerd. Dit onderzoek vond plaats onder 50 huizen met horeca activiteiten, uitgevoerd door stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL). Ondanks het grote potentieel is dit type erfgoed onvoldoende bekend bij het grote publiek en door gebrek aan verbindende samenwerking of beperkte marketing volledig onbekend in het buitenland.

Duin en Kruidberg

Wat zijn horecagedreven kastelen?
Ons land telt 700 kastelen, buitenplaatsen en landgoederen waarvan er ruim 80 worden benut voor horeca-doeleinden zoals trouwlocatie (favoriet in het Nationaal Trouwonderzoek), hotel, restaurant of conferentieoord, (kerst)fair- of evenementenlocatie. Landelijk bekend zijn Château St. Gerlach, Mariënwaerdt, Keukenhof en Parc Broekhuizen (locatie van Heel Holland bakt). Nu blijkt opmerkelijk genoeg dat 50% van deze horecagelegenheden hun historische dimensie in hun marketing maar matig benutten. Wel groeit het aantal horecagedreven kastelen en buitenplaatsen waaronder ook particuliere huizen en ontplooien kasteelmusea steeds vaker horeca-gerelateerde activiteiten.

Landelijk Onderzoek Horecakastelen
Van de 50 onderzochte huizen is 51% hotel-restaurant, 20% fungeert als restaurant en 29% heeft andersoortige horecavormen. Gemiddeld werken er 21 fulltimers per huis en zijn er, ondanks het commerciële karakter, vrijwilligers actief. Ander opvallend resultaat is dat buitenlandse promotie een kleine rol speelt in de marketing van de horecabedrijven (85% niet/15%wel) met uitzondering van huizen met logiesmogelijkheid (62% wel/38%niet). Verder blijkt dat de meeste horecabedrijven de eigen website als belangrijkste promotiemiddel zien (82%) gevolgd door de sociale media (42%). Net iets meer dan 52% geeft aan dat het monumentale voorkomen en de geschiedenis van het kasteel of buitenplaats een rol speelt in de marketing. Dat is iets meer dan de helft. Bij hotels is dit 60% en bij niet-hotels slechts 43%. Bij ruim 60% spelen vreemde talen wel een rol op de website maar slechts 37% doet aan promotie in het buitenland. Op toeristische beurzen trekt men niet of nauwelijks gezamenlijk op.

Samenwerkende horecakastelen en buitenplaatsen.
Maar 28% geeft aan dat samenwerking binnen de sector nuttig en noodzakelijk is, 61% denkt hier neutraal over. Nederland wordt nauwelijks als een kastelenland gezien terwijl dit wel zo is. Meer samenhang en samenwerking zal voor onze kastelen en buitenplaatsencollectie in en buiten Europa meer belangstelling opleveren. Deze visie wordt wel door 75% van het onderzoeksveld gedeeld.

Als eerste lanceerde sKBL in 2014 een website met een totaaloverzicht van bezoekersmogelijkheden van 700 KBL in Nederland. Voorts is deze culturele ANBI stichting een landelijke koepel voor KBL. Ruim 135 particuliere eigenaren, natuurorganisaties (waaronder Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer),  maar ook kasteelmusea en horecagedreven KBL, 4 provincies en 6 gemeenten ondersteunen sKBL. 

Voor meer info: directeur sKBL René Dessing, Mob. 06 22 801 668 / rdessing@skbl.nl   

www.skbl.nl      /  http://www.facebook.com/skblnederland

Laat een reactie achter

Scroll naar boven