Hollands Buiten

De landgoederen van Zuid-Holland zijn opnieuw ontdekt: als Hollands Buiten staat de landgoederenzone op de kaart. Trekvaarten en strandwallanen leiden naar de landgoederen en buitens: in de drukste regio van Nederland blijkt het mogelijk om je terug te laten voeren in de tijd, in een bijpassend tempo. Vanaf eind 16e eeuw ontstond door de aanleg van landgoederen en buitenplaatsen een landschap van groene parels, door strandwallanen en trekvaarten verbonden met steden. Nu zijn veel landgoederen door verstedelijking of verval verdwenen, en is de context soms zo veranderd dat ze als grotere structuur onleesbaar zijn. 
Tussen Hillegom en Den Haag, evenwijdig aan de kustlijn, liggen tientallen landgoederen en buitenplaatsen. Samen vormen ze Hollands Buiten: een parelketting van groene en boeiende plekken die het bezoeken meer dan waard zijn.

Merkcollectief

Hollands Buiten is het merkcollectief waarmee tientallen landgoederen en buitenplaatsen in de provincie Zuid-Holland zichzelf bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Deze buitens liggen verspreid op een eeuwenoude duinrug, die vanaf Hillegom in het noorden tot het Westland in het zuiden evenwijdig langs de kustlijn loopt. Ieder landgoed of buitenplaats is uniek: het zijn prachtige plekken vol verhalen die het landschap karakter geven.

Initiatiefnemers

Hollands Buiten heeft als doel om de bewoners en bezoekers van Zuid-Holland te laten kennismaken met de landgoederen en buitenplaatsen in hun nabije omgeving. Het zijn vaak onbekende plekken, die het ontdekken meer dan waard zijn. Hollands Buiten is een initiatief van de erfgoedlijn Landgoederenzone Zuid-Holland van de provincie Zuid-Holland. Het project wordt begeleid door Erfgoedhuis Zuid-Holland en Human Safari.

Scroll naar boven