Holländische Landsitze. Bürgerträume einer goldenen Zeit

Veel Duitse toeristen die naar Nederland komen kennen vooral de Noordzee en de grote steden, met name Amsterdam. Dat er buiten de steden en de toeristische trekpleisters zo veel meer te beleven valt, is vaak niet bekend. In Duitsland associeert men Nederland minder snel met mooie kastelen.

Dit boek is samengesteld om geïnteresseerde Duitstaligen wegwijs te maken.

Het is het eerste en enige boek in de Duitse taal, dat ingaat op de omvangrijke collectie kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen die Nederland rijk is.

Het is een ‘eye opener’ voor Duitstaligen. Want het verhaalt de geschiedenis van dit vaak weinig bekende deel van het Nederlands cultureel erfgoed. Anders dan in Duitsland, vormde hier een burgerij, die door de zeehandel schatrijk was geworden, de cultuur van het land in hoge mate. Dit kwam ook tot uitdrukking in architectuur en tuincultuur.

Dessing beschrijft hoe de buitenplaatsencultuur in de kustprovincies vorm kreeg, hoe hele streken een metamorfose ondergingen van landelijk gebied naar strak aangelegde parken en vele formele tuinen. Men leest wie de buitens aanlegde, hoe men hier leefde en wie men hier ontving.

Voor de Duitse lezer worden vooral ook de verschillen tot de kastelen van de vorsten in Duitsland zichtbaar. De Nederlandse maat was kleiner, intiemer en staat dichtbij de ‘gewone’ mens. Ook beleeft men dat de natuur vanuit die huizen zo goed te ervaren is. Dat was precies wat de drukke kooplieden buiten de stad zochten: rust en ontspanning, en dit maakt het Nederlandse monumentale erfgoed zo anders dan wat de lezer uit Duitsland kent.

Maar deze gids adviseert ook praktisch. Bij iedere domein zijn naast historische informatie ook adresgegevens opgenomen en leest men wat er te doen is. Verder geeft de gids tips hoe men zijn verblijf kan inrichten, want bij iedere buitenplaats is ook informatie opgenomen wat er in de buurt te doen is en waar men iets kan eten. Informatief en handig tegelijk. Daar houdt men van in Nederland en ook de oosterburen zullen dit waarderen.

Holländische Landsitze. Bürgerträume einer goldenen Zeit is gebonden en bevat 240 pagina’s met 200 afbeeldingen.

René Dessing, Holländische Landsitze. Bürgerträume einer goldenen Zeit, Regensburg 2019.
ISBN 9783795433895
Prijs: € 19,95
Het boek is te bestellen via Schnell und Steiner

Scroll naar boven