Tien historische buitenplaatsen ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds een bijdrage van in totaal € 127.000. Naast de grote restauratieprojecten ontvangen vijf historische buitenplaatsen en kastelen een bijdrage uit het Themafonds Kastelen en Historische Buitenplaatsen. Dit bedrag is bestemd voor het realiseren van educatieve en digitaliseringsprojecten. Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds, bezocht op 30 juni Kasteel Middachten, die twee bijdragen ontvangt. Op het kasteel zal ze een toelichting krijgen over de inzet van de vele erfgoedvrijwilligers waarop het kasteel mede draait. Daarnaast wordt de net gerealiseerde audiotour door de historische tuin getest en wordt de onlangs gestarte restauratie van het stucwerk in de koepel van dichtbij bekeken. Beide projecten zijn gesteund door het Cultuurfonds. Stichting Kasteel Middachten in De Steeg ontvangt van het Cultuurfonds een bijdrage van € 25.000 voor de restauratie van het unieke 17e eeuwse stucwerk van de koepel en het schilderwerk van het hoofdhuis Middachten. Het originele stucwerk is van de Italiaan Francesco Ottolini en dateert uit 1697.
Het landelijke bureau van het Cultuurfonds draagt als vanouds bij aan het herstel van de honderden kastelen en historische buitenplaatsen die Nederland telt. Ook wordt er vanuit het Themafonds Kastelen en Historische Buitenplaatsen projecten ondersteund die bijdragen aan het publieksbereik van de kastelen en landgoederen. Dit fonds werd opgericht in 2020 voor het stimuleren van innovatieve projecten met steun de van donateurs.
Andere projecten die dit half jaar een bijdrage ontvingen van het Prins Bernhard Cultuurfonds:
- Stichting Marten-State in Koarnjum heeft een bijdrage van 15.000 euro ontvangen voor de restauratie en de educatieve inrichting van het koetshuis. Het gaat hier om een uit 1863 daterend koets- of wagenhuis naar ontwerp van de architect H.R. Stoett uit Leeuwarden, in opdracht van de familie Martena.
- Sinds 2015 is de Stichting Ridderhofstad Gunterstein in Breukelen bezig met de restauratie van de buitenplaats. De stichting kan met een bijdrage van 15.000 euro de laatste hand leggen aan het onderzoek naar het historische schilderwerk en stucwerk van de entree van het huis en hiermee de oorspronkelijke architectuur herstellen.
- Landgoed Huis Sevenaer te Zevenaar realiseert een digitale audiotour en kan een breder publiek het landgoed en de geschiedenis beleven.
- In Kasteel Doornenburg komen wandelaars door nieuwe audiotours meer te weten over het groene buitengebied van het kasteel.
- Landgoed Verhildersum in Leens kan met een bijdrage apparatuur aanschaffen om haar collectie te digitaliseren. Zo wordt de collectie digitaal toegankelijk gemaakt en opengesteld voor onderzoek.
Themafonds Kastelen & Historische Buitenplaatsen
Het Cultuurfonds steunt kastelen en buitenplaatsen aangezien het unieke verzamelingen vormen van gebouwd en groen erfgoed, met historische collecties die voor veel mensen interessant zijn. Door de vele Cultuurfondsen op Naam die aan het Cultuurfonds geschonken zijn kan het fonds noodzakelijke herstelprojecten en bijzondere projecten mede financieren. In 2020 is samen met de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) het Themafonds Historische Buitenplaatsen en Kastelen opgericht, waar vanuit innovatieve projecten worden ondersteund. Zie voor meer informatie kastelenenbuitenplaatsen.geefaanfonds.nl.
Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de BankGiro Loterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs.