Het Loo. Een koninklijk huis

Geen ander woord om deze uitgave te typeren dan het woord indrukwekkend. Dit omvangrijke boek verscheen recent bij gelegenheid van de heropening van Paleis Het Loo. In zijn voorwoord bedankt Michel van Maarseveen, algemeen directeur van Het Loo, de eindredacteur en editor Anne-Dirk Renting terecht. Deze bibliothecaris van Het Loo coördineerde dit project, bracht de 21 auteurs bij elkaar en deed de redactie en eindredactie van dit werk. Van Maarseveen benoemt dit prachtige boek als het nieuwe standaardwerk van Paleis Het Loo. Het boek telt bijna 700 pagina’s en weegt circa 3,5 kilo. Lof verdient ook uitgeverij Waanders, die van deze publicatie een werkelijk schitterend en zeer aantrekkelijk vormgegeven boek heeft gemaakt.

Inhoudelijk zijn de acht hoofdstukken chronologisch ingedeeld en volgen veelal de verschillende bewoners van het paleis. Deze zijn weer onderverdeeld in subhoofdstukken die telkens door (oud-)medewerkers/conservatoren en externe experts werden geschreven. Alle aspecten van dit prachtige huis komen zo aan bod en daarmee passeren ook veel gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis de revue. Immers op en rond dit paleis voltrok zich ook een deel van onze nationale geschiedenis. Bewonersgeschiedenissen, de inrichting, de tuingeschiedenis, historische gebeurtenissen, de bibliotheek en vele, vele andere onderwerpen worden telkens in korte, heldere hoofdstukken behandeld. Daarmee kwam een bijzonder facetrijk boek tot stand waarmee ik de auteurs, de uitgever en allen bij Paleis Het Loo van harte feliciteer. Wat is dit een interessante en mooie uitgave, die je slechts met moeite naast je neerlegt.

Anne-Dirk Renting (ed en red.), Paleis Het Loo. Een koninklijk huis verscheen bij Waanders Uitgevers. Het telt 693 pagina’s en is rijkelijk voorzien van allerhande afbeeldingen zowel in kleur als zwart/wit.

Anne-Dirk Renting (ed. en red.), Paleis Het Loo. Een koninklijk huis, Zwolle 2022
ISBN 978 94 6262 348 4
Prijs: €. 75,-

Scroll naar boven