Het Limburgs Landschap verwerft POM status

Stichting het Limburgs Landschap (een van onze Vrienden) bericht dat zij zijn aangemerkt als POM. Die afkorting staat voor Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud. Deze status is van belang omdat organisaties met meer dan 20 rijksmonumenten in hun beheer hiermee voorrang krijgen bij subsidieverdeling. Het Limburgs Landschap draagt de verantwoordelijkheid voor 46 rijksmonumenten waaronder de kastelen Neercanne, Elsloo en Arcen maar ook de boerderijen van Kasteel Montfort in Sint Odiliënberg en de Stokshof bij Baexem.

Buiten deze gebouwde monumenten zijn er ook nog ‘groene’ monumenten op de historische buitenplaatsen als lanen, historische parken, tuinen en landschapsstructuren met een geschiedenisverhaal. Kortom, Het Limburgs Landschap zorgt voor een groot aantal belangrijke Limburgse cultuurobjecten. Door de erkenning kan Het Limburgs Landschap zo nog efficiënter projecten aanpakken.

Nieuw Ehrenstein_HLI_2821

De professionele manier van aanpak bij restauraties van monumenten was voor het Ministerie van OCW reden om Stichting het Limburgs Landschap te erkennen als Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud. Dat zal de restauratie van Nieuw Ehrenstein bij Kerkrade zeker ten goede komen. Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers.