
DOORGEPLAATST | Geschiedenis van Zuid-Holland – Camilla de Koning
De rijkdom van een deel van de Hollandse elite ging hand in hand samen met slavernij. Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen waren nauw verbonden met ons koloniale verleden. Denk aan buitens die werden aangelegd met geld dat bij de VOC was verdiend, of buitens waar tropische plantencollecties en dieren werden bewaard.
Voor Geschiedenis van Zuid-Holland, een initiatief van Erfgoedhuis Zuid-Holland met dank de Provincie Zuid-Holland, is historicus Camilla de Koning in het slavernijverleden van enkele KBL gedoken. In 8 longreads besteedt zij aandacht aan de buitens en diens eigenaren.
Lees verder op Geschiedenis van Zuid-Holland
Afbeelding: Het huis Boschlust aan de zuidzijde van de Bezuidenhoutseweg, P.J. Lutgers, ca. 1850, Haags Gemeentearchief.
Verhalen
1. Huis, tuin en kolonie: de koloniale aspecten van landgoederen en buitenplaatsen
2. Daniël Theodorus Gevers: gematigd abolitionist
3. Een onvindbaar leven: de zwarte bediende van Kasteel Duivenvoorde
4. Koloniale koopzucht op een buitenplaats in Lisse
5. Het Schoonoord van Anna Elisabeth Glimmer: van Surinaamse plantage tot Warmondse buitenplaats
6. Een familiebedrijf en park gebouwd op slavernij: Charbon & Zoon
7. Koloniale sporen in het huisarchief van Keukenhof
8. De tuin van Herman Boerhaave: koloniale bloei
Auteur
Camilla de Koning (1994) heeft zich tijdens haar studies geschiedenis aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd in het sociale aspect van de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Zij studeerde in 2021 af op het onderwerp manumissie: de vrijlating van individuele slaven in 18de-eeuws Suriname.