Het groene goud

J’ørn en Lia Copijn, Het groene goud. 50 jaar boomverzorging in Nederland, Groenekan 2016

het_groene_goud-page0Toen dit boek enige weken geleden verscheen, werd het gepresenteerd op een drukbezochte receptie in een grote tent nabij een zogenaamde 1000-jarige linde in het gehucht Achterberg in de gemeente Rhenen. De term 1000-jarige moet u niet al te letterlijk nemen. Het geeft enkel aan dat een boom honderden jaren oud is. De plek van deze presentatie is begrijpelijk als u weet dat het echtpaar Copijn zich hun leven lang professioneel hebben ingespannen voor bomen en hun verzorging. De linde in Achterberg dreigde vijftig jaar geleden te worden gekapt. Het leidde tot vele  protesten en verzet, ook van het ter zakekundige echtpaar Copijn met als zoet genoegen dat zij hier aan de voet van de stokoude lindeboom in 2016 hun boek aan vrienden en persvertegenwoordigers konden presenteren. De uitgave bevat hun jarenlange visie op bomen en hun verzorging en memoreert talloze anekdotes en voorvallen die zij tijdens hun lange professionele carrière beleefden.

Het vak boomverzorger kent nog maar een korte geschiedenis. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkelde dit beroep zich en nu telt ons land ruim duizend mensen in dit vakgebied. In deze ontwikkeling speelden J’ørn en Lia Copijn-Schukking een belangrijke rol. Het boek is feitelijk een overzicht van hun vijftigjaar durende inspanning voor het behoud en de verzorging van bomen. In de afgelopen decennia zijn wij ons er meer bewust van geworden dat bomen niet enkel hout produceren maar dat zij een vitale rol spelen in onze leefomgeving en de leefbaarheid daarvan. De betekenis van bomen, vanuit natuur en milieu, maar ook vanuit de cultuurhistorische waarden komt in dit boek uitgebreid aan bod. Bovendien komen diverse boomdeskundigen en wetenschappers aan het woord. Zij geven telkens hun visie op boomverzorging. Ook gaat een onderdeel in op de geschiedenis van de Bomenstichting en de Kring Praktiserende Boomverzorgers.

Interessant is het hoofdstuk dat gewijd is aan de wijze waarop bomen oud worden. Dit proces van regeneratie vraagt om verzorging waardoor bomen een hoge leeftijd kunnen bereiken. Het verplanten van bomen (soms een goede manier om bomen een tweede leven te geven) wordt in deze publicatie ook uit de doeken gedaan. Daarnaast wordt ook wat over onze landsgrenzen heen gekeken met een historisch perspectief van de belangrijkste grondleggers van het vak en van boomverzorging in onze buurlanden. Fotograaf Roel van Norel maakte voor dit boek de meeste foto’s. Zijn uitstekende fotografie verrijkt dit boek tot een zeer aantrekkelijk geheel. Met J’ørn en Lia Copijn leverde Marina Laméris zowel als auteur als eindredacteur een waardevolle bijdrage aan de totstandkoming van dit boek. RD.

Het groene goud. 50 jaar boomverzorging in Nederland is een gebonden uitgave en telt 320 pagina’s. De meeste foto’s zijn kleurenopnames. Het verscheen bij TasT, projecten voor tastbaar erfgoed. Het is te bestellen via www.tastbaarerfgoed.nl

ISBN 978 949 1229 299. Prijs: € 29,95 (T/m. 31 december 2016). Vanaf 1 januari 2017 is de prijs € 34,95. (Verzendkosten € 6,75).

Scroll naar boven