Het beste kasteelrecept van Nederland

Het team van stichting Dag van het Kasteel is op zoek naar het beste kasteelrecept van Nederland. De stichting roept kastelen, landgoederen, buitenhuizen en andere woonhuizen van de Nederlandse adel op om een heerlijk recept dat al generaties lang wordt bereid of dat perfect past bij de sfeer en de geschiedenis van het deelnemende kasteel, in te sturen via de website van de Dag van het Kasteel. Het publiek en de jury bepalen samen wie de winnaar wordt van de hoofdprijs van €10.000, ter beschikking gesteld door de VriendenLoterij. Dit kasteel mag zich ‘Winnaar Kasteelprijs 2024’ noemen. 

Meedoen
Hoe kunnen kastelen meedoen? Het is heel eenvoudig:

  • Stuur het recept in via het online formulier.
  • Vermeld de naam, de ingrediënten, de bereidingswijze en de herkomst van het recept.
  • Maak een goede foto van het gerecht met op de achtergrond het kasteel waar je werkt of woont.
  • Schrijf een korte motivatie waarin je uitlegt waarom jouw recept het beste historische recept van Nederland is.

Stemprocedure
Kastelen kunnen hun recept insturen tot en met 31 januari 2024*. Daarna zal een deskundige jury alle inzendingen beoordelen en een top 10 samenstellen. Het publiek wordt uitgenodigd in de maanden februari en maart 2024 om op deze top 10 te stemmen via www.kastelenverkiezing.nl. De drie kastelen met de meeste stemmen krijgen begin april 2024 een bezoek van de jury, die de gerechten gaat onderwerpen aan een proefondervindelijk onderzoek. De jury maakt op donderdagavond 16 mei 2024 de winnaar bekend, tijdens de officiële aftrap van Dag van het Kasteel: de pinksterweekendeditie. De winnaar ontvangt €10.000 en een eervolle vermelding op de website en sociale media kanalen van Dag van het Kasteel. Het winnende kasteel draagt de titel ‘Winnaar VriendenLoterij Kasteelprijs 2024’.

*De inzendingsmogelijkheid voor de VriendenLoterij Kasteelprijs ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’ wordt verlengd tot en met 31 januari 2024 in verband met de drukke decembermaand. Zo heeft iedereen nog iets langer de mogelijkheid om het beste kasteelrecept in te dienen.

Thema Dag van het Kasteel 2024: Aan Tafel!
De zeventiende editie van Dag van het Kasteel staat in het teken van voedsel, keukens, moestuinen, serviezen en etiquette. De eetculturen van de verschillende kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en adelijke woonhuizen door heel Nederland vormen een prachtige aanleiding om alle zintuigen van onze bezoekers aan te spreken en onze bewogen geschiedenis te verkennen.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs
Stichting Dag van het Kasteel reikt dit jaar voor het tweede jaar de VriendenLoterij Kasteelprijs uit. De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij. Vorig jaar ging landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Gelderland er met de winst vandoor.

Scroll naar boven