Het belang van Ithakaprijs en -stipendium

Door Paul Schnabel, juryvoorzitter

Met de Ithakaprijs kunnen we aandacht genereren voor het belang van behoud van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. De prijs wordt gegeven voor publicaties die dit erfgoed op vernieuwende of verbindende wijze beschrijven dan wel hun toegankelijkheid bij een breder publiek vergroten. Van de inzendingen kan, naar het oordeel van de jury, de beste publicatie met deze prijs worden uitgelicht.

We reiken de prijs dit jaar voor de derde maal uit. Het eerste jaar sprong het boek van Mascha van Damme, Heren op het land, er echt uit. Vorig jaar waren er twee winnende publicaties, waarvan de een, over de buitenplaatsen op Walcheren van Martin van den Broeke, opviel door het gedegen (verbindende) onderzoek en de andere, over Huygens’ Hofwijck door Kees van der Leer en Henk Boers, vooral door zijn toegankelijkheid en hoge kwaliteit van uitvoering.

Dit jaar zijn acht boeken genomineerd. De jury wordt vaak verrast door de kwaliteit van afwerking en uitwerking. Veel foto’s en mooie afbeeldingen vormen een deel van de aantrekkelijkheid. Er is veel historisch beeldmateriaal beschikbaar in de vorm van prenten en gravures van bijvoorbeeld tuinontwerpen.

Het is natuurlijk niet al goud wat er blinkt. Veel buitenplaatsen zijn vervallen, maar soms ook weer in oude luister teruggebracht. Hofwijck bijvoorbeeld, verdient veel waardering voor de zorg waarmee het herstel is gedaan.

Waar voor de prijs vooral het verhaal telt, is het stipendium bedoeld om onderzoek te ondersteunen. Voor onderzoek naar dit specifieke erfgoed is weinig geld beschikbaar bij universiteiten. Het Ithakastipendium kan, weliswaar op bescheiden schaal, een helpen. Het bedrag kan worden besteed voor onderzoek of voor het maken van een noodzakelijke studiereis. De prijs en het stipendium zullen ook in de jaren 2018 en 2019 worden uitgereikt.

Het was ook dit jaar een waar genoegen om de inzendingen te bestuderen en binnen de jury met elkaar te bespreken. Op woensdag 11 oktober 2017 hoort u wie voor de prijs en stipendium zijn uitverkozen.

Scroll naar boven