Haagse huizen van Oranje

Dit is een helder en overzichtelijke uitgave van alle huizen die in en rond Den Haag een band hebben of hadden met de Oranjes en dat waren er nogal wat. Iedereen kent Huis ten Bosch en Paleis Noordeinde, maar de koninklijke familie bezat veel meer woon- en werkplekken in de Residentie. Een deel is verdwenen. Denk hierbij aan de magistrale huizen zoals Huis Honselersdijk, Huis ter Nieuburg in Rijswijk, Het Grote Loo en Het Kleine Loo in Voorburg en de buitenplaatsen Buitenrust en Rustenburg.  

Het boek is ingedeeld in drie hoofdstukken. Het eerste deel gaat in op koninklijke paleizen, het tweede op voormalige paleizen en het derde en laatste deel op verdwenen paleizen. Hierbij moet worden opgemerkt dat wij een huis waar de regerend vorst woont een paleis noemen. Dat hoeft niet altijd een monumentaal huis te zijn. Als de koning ervoor zou hebben gekozen om een villa in Scheveningen te gaan bewonen, zou dat een paleis genoemd mogen worden. Daarnaast kennen wij paleizen van justitie en bisschoppelijke paleizen; allemaal plekken waar gezagsdragers hun functie uitoefenen of wonen. In die zin mag men Soestdijk, na het abdiceren van koningin Juliana, feitelijk geen paleis meer noemen maar een historische buitenplaats.  

De auteur van dit boek is Paul Rem. Hij is een van de conservatoren van Paleis Het Loo te Apeldoorn en hij heeft in zijn langdurige verbintenis met Het Loo veel kennis opgedaan van de Oranje-familie. Met dit boek geeft hij de lezer een prima verhaal over de verschillende huizen die leden van de koninklijke familie in Den Haag hebben bewoond. Per huis gaat hij in op de bewoners, hoe zij dit huis gebruikten en somt hij wetenswaardigheden of anekdotes op. De verhalen zijn per huis met foto’s, kaarten of portretten aangevuld. Interessant zijn de verhalen over en huizen van de minder bekende leden van de Oranje-familie in de 19de eeuw. In die eeuw telde de familie meerdere staken, die alle prachtige domicilies in Den Haag bezaten. Niet verwonderlijk dus dat Rem haast dertig Oranje-huizen te beschrijven had en dat doet hij zeer onderhoudend en informatief. RD

Haagse huizen van Oranje is een gebonden uitgave die bij Uitgeverij Walburgpers verscheen. Het boek telt 232 pagina’s en is zeer rijk voorzien van prachtige foto’s, waarvan vele oude zwart/wit-foto’s.  

Paul Rem, Haagse huizen van Oranje
ISBN 978 9462 498 280
Prijs: € 34,99 

Scroll naar boven