Haagse en Leidse buitenplaatsen

omslag-haagse-en-leidse-buitenplaatsenOp maandag 7 november 2016 verscheen het boek Haagse en Leidse buitenplaatsen. Over landelijke genoegens van adel en burgerij, geschreven door kunsthistoricus René W.Chr.Dessing.

Het eerste exemplaar van het boek werd tijdens een feestelijke bijeenkomst op De Paauw in Wassenaar overhandigd aan gedeputeerde Rick Janssens.

haagse-en-leidse-buitenplaatsen2De buitenplaatsen in de wijde omgeving van Den Haag en Leiden zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door adel, kooplieden, ambtenaren en wetenschappers om er in de zomer te genieten van het buitenleven.

In Haagse en Leidse buitenplaatsen brengt René Dessing deze rijke lustoorden van weleer opnieuw tot leven en nodigt de lezer uit ze vooral te bezoeken. Het boek geeft een overzicht van circa veertig buitenplaatsen in Zuid-Holland, vooral in de driehoek Den Haag-Wassenaar-Leiden, maar ook langs de Vliet, in Warmond en de Bollenstreek. Samen bieden ze meeslepende verhalen over rijkdom, macht, architectuur- en tuingeschiedenis, maar ook over ziekte en dood, faillissementen en oorlogsgeweld.

Daarnaast bevat dit boek informatie over wat je op de buitenplaatsen kunt zien en doen. Sommige zijn als museum toegankelijk, bij andere kun je prachtig wandelen en weer andere organiseren activiteiten, van natuur- en tuinexcursies tot concerten en cursussen voor kinderen. En op een flink aantal kun je trouwen en feesten.

Hier vind je een preview van het boek.

Bestel hier

René W.Chr. Dessing, Haagse en Leidse buitenplaatsen. Over landelijke genoegens van adel en burgerij (Kantoor Verschoor Boekmakers – Heemstede 2016).

232 blz., € 19,95, rijk geïllustreerd,
ISBN 978 90 8258 930 6

Scroll naar boven