Dit boek stelt historisch groenerfgoed in Overijssel uit de periode 1780-1830 op een verbindende manier centraal. Die tijdsafbakening is op zichzelf al bijzonder omdat die jaren in ons land worden gekenmerkt zijn door economische teruggang, sociale onrust en de Napoleontische aanwezigheid. Na diens vertrek liet hij het jonge Koninkrijk der Nederlanden in deplorabele financiële toestand achter. Dit luidde mede de neergang in van de buitenplaatscultuur. Nadien zouden beduidend minder buitenplaatsen worden aangelegd. Dit boek nuanceert dat beeld omdat eigenaren in Overijssel kennelijk volop actief bleven met het veranderen van hun groene domeinen. Terecht stelt de uitgever dat dit boek dan ook verrast en tegelijk een interessant overzicht biedt van de groene rijkdom die rond 1830 in deze provincie te vinden was. Overal legden grondbezitters tuinarchitecten de vraag voor om hun tuinen en parken een meer landschappelijk aanzien te geven. Uit die periode resten ons dan ook vele ontwerptekeningen en gedetailleerde landkaarten. Overigens vormen die parken nog altijd een tiende deel van de toch al groene provincie Overijssel.
De auteurs brengen met deze publicatie die collectie parken goed in beeld. Zij besteden hierbij veel aandacht aan hun landschappelijke situering, historische ontwikkeling en ruimtelijke architectonische kwaliteiten. Zij konden dit doen dankzij kadastrale minuutplannen die tussen 1811 en 1832 op grote schaal werden vervaardigd. Juist in Overijssel werd dit vastleggen door landmeters met grote ijver, en veel oog voor detail, uitgevoerd.
Vijftig landschapsparken passeren in dit boek de revue en de landschappelijke veranderingen worden telkens vergeleken met de ongerepte contouren van vroege(re) aanleg. Landschapexpert Heimerick Tromp verzorgt een inleiding over de ontwikkelingen van de landschapstijl in Nederland en spitst dit op Overijssel toe. Daar waren de hoveniers/ landschapsmakers Georg Andreas Blum (1765-1827), Jacob Otten Husly (1738-1796), Hendrik van Lunteren (1780-1848) en Albertus van Leusden (1778-1843) van grote invloed op de metamorfose die Overijssel in die jaren onderging. Nog altijd worden talrijke van deze parken bewaard en in stand gehouden. Bovendien zijn ze vaak toegankelijk. Op de sKBL website vindt u op naam van elke Nederlandse buitenplaats eenvoudig (praktische) informatie waar u al dan niet welkom bent. Voor de Overijsselse situatie kunt u ook www.landgoedereninoverijssel.nl raadplegen. RD
Groene Parels in Overijssel. Wandelen door lommerrijke landschapsparken 1780-1830 is een paperback uitgaven van Uitgeverij Waanders te Zwolle. Het telt 240 pagina’s en is bijzonder rijk voorzien van detailkaarten, foto’s en ander archiefmateriaal.
Willemieke Ottens, Els van der Laan-Meijer, Karin Bevaart, Groene Parels in Overijssel. Wandelen door lommerrijke landschapsparken, Zwolle 2019.
ISBN 9789462622258 Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â
Prijs: € 24,95