Het groene en blauwe erfgoed van de 550 historische buitenplaatsen in Nederland staan vanwege extreem weer onder druk. Zomers worden heter en droger en winters worden milder en natter. Daardoor worden historische tuinen en waterwerken bedreigd. Een proactieve aanpak om buitenplaatsen klimaatrobuust te maken is noodzakelijk, maar standaard oplossingen zijn er niet. Daarom is gedurende twee jaar met het Kennisprogramma Klimaatrobuuste Buitenplaatsen gewerkt aan kennisopbouw over klimaatadaptatie van historische buitenplaatsen. Dit artikel bespreekt het verloop van het project en de belangrijkste uitkomsten.
Het project bestaat kortgezegd uit meerdere proeftuinen, het opzetten van een website, het ontwikkelen van tools zoals de routekaart, en het maken van pioniersverhalen. De routekaart en de pioniersverhalen zijn ook op de kennisbank te vinden. De belangrijkste lessen zijn dat veel klimaatrobuuste maatregelen gemakkelijk uitgevoerd kunnen worden, dat handelingsperspectief voor landgoedeigenaren noodzakelijk is, en dat het essentieel dat opgedane kennis rond klimaatadaptatie zo veel mogelijk wordt gedeeld.
Dit artikel is geschreven door sKBL en gepubliceerd in Vakblad Natuur, Bos en Landschap, nr 198, oktober 2023. Het kennisprogramma Klimaatrobuuste Buitenplaatsen is uitgevoerd in een samenwerking tussen sKBL, Gemeente Zeist, Utrechts Landschap, Provincie Gelderland, Provincie Zuid-Holland, Provincie Utrecht en Utrechts Particulier Grondbezit.