Gilde van Tuinbazen bestaat 15 jaar

Wie maakt de mooiste U-vorm?

Door Hennes Claassen, juni 2018

Tijdens het weekend van 9 en 10 juni 2018 ving op landgoed Twickel het jubileumjaar van de Vereniging Het Gilde van Tuinbazen aan. Traditiegetrouw stond dit weekend in het teken van kennisuitwisseling en onderling contact. De moestuin van Twickel was de perfecte gastvrije locatie voor onze jubilerende vereniging. Een tuin met een mooie collectie leifruit, Citrus, historische kassen en bijenstal.

Aangemoedigd door groenfilosoof Rob Leopold († 2005) is het Gilde van Tuinbazen opgericht in 2003. Zorgen om het behoud van kennis en zorgen om de kwaliteit van het ambacht waren de reden om de tuinbazen en beheerders, de mannen en vrouwen van het historisch groen, meer met elkaar in contact te brengen en daarmee een basis te leggen voor behoud van kennis en diversiteit in het beheer van groen erfgoed. De landelijke vereniging heeft 110 leden die allemaal werkzaam zijn op een historisch landgoed, buitenplaats, of ander historisch park. Jaarlijks komen zij enkele keren op gildedagen bij elkaar voor kennisuitwisseling, onderling contact of training. Een deel van de leden was 12 jaar geleden ook op Twickel en vooral voor hen was het prachtig om te zien hoe mooi Twickel zich verder ontwikkelt. Op zaterdag waren er enkele presentaties en lezingen:

  • Het beheer van Twickel , door Rob Bloemendal (conservator van Twickel)
  • Stage op Hampton Court, door Thies Koggel, (Jong Erfgoed Talent 2016)
  • Sissinghurst en haar Tuinbazen, door Monique Wolak

In de middag werd het onderhoud van de paden en lanen op Twickel in de praktijk gedemonstreerd. Een onderwerp dat de gemoederen flink bezighoudt. Er mag niet meer met gif worden gespoten, dus zoekt men naar nieuwe middelen en manieren die niet te arbeidsintensief zijn maar wel het juiste effect sorteren.

Op zondagochtend was er, na een relaxte wandeling door de kasteeltuin, de presentatie:

De hovenier in de 17e en 18e eeuw en de Oranjes, door Lenneke Berkhout. Zij doet een promotie-onderzoek over dit onderwerp.

Alle leden gingen naar huis met een jonge ent van een Conference peer op Kwee A-onderstam in een pot met de opdracht om over vijf jaar, als het Gilde van Tuinbazen haar 20-jarig jubileum viert, met deze ent terug te komen maar dan als een leiboom in “U“ –vorm.

Met dit afgelopen weekend gaf de vereniging het startschot voor een jubileumjaar. Zorgen om de toekomst zijn er nog steeds, maar de leden doen er alles aan om de kennis rond het historisch groen actueel te houden. Zij zijn een belangrijke gesprekspartner in het groene erfgoed, zijn actief bij scholing en opleiding, hebben een website met forum en een prachtig kwartaaltijdschrift voor leden. De leden van het Gilde zijn blij met de extra waardering die langzaam ontstaat voor dit echte ambacht. Dat is ook de reden dat het gilde op zondag 9 september 2018 op Twickel terug zal zijn op de Moestuindag, waarbij het ambacht in al zijn aspecten zichtbaar is. Eind september 2018 is het gilde aanwezig bij de sluiting van de tuindagen van Paleis Het Loo en ongetwijfeld volgen er nog meer activiteiten. Bekijk hiervoor de website van het Gilde van Tuinbazen.

 


Voor meer informatie over de Moestuindag op zondag 9 september, klik hier

Voor meer informatie over de tuinmaand op Paleis Het Loo, klik hier