De eerste acht genomineerden voor de Ithakaprijs 2023 zijn bekend, voor de beste publicatie op het gebied van onderzoek naar historische buitenplaatsen. De prijs is bedoeld ter stimulering van interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek over Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. De winnaar wordt op donderdag 19 oktober 2023 bekendgemaakt op Kasteel Vanenburg te Putten.
Klik op het boek voor een korte toelichting op de inhoud.
Standhouden
Adelijk landgoedbeheer in Nederland
Willemieke Ottens
Noordboek
De wereld in het klein
De verrassende ontdekking van een oer-Hollands landschap
Caroline Waltman en Gloria Waltman Flore
Noordboek
De Tuinen van licht
Els Launspach
Sterck & De Vreese
Oldengaerde
Het verhaal van een havezate en zijn bewoners
B. Boivin (eindredacteur en auteur), B. Hanskamp, Y. Kuiper, T. van der Laan, E. de Leeuw, H. de Muij-Fleurke, Th. Spek, F. van der Velden en M. Willinge
Koninklijke van Gorcum
Huis Landfort
Een buiten op de grens
Samenstelling R. Dessing met bijdragen van: C. Schimmelpenninck, P. Boer, P. Alofs, C. Gietman, Ph. Muijtjens, B. Duinkerken, E. Storms, J. Holwerda, L. Berkhout en K. Aschman
Kantoor Verschoor Boekmakers
Adel en Ridderschap in Utrecht
Renger E. de Bruin
W Books
Van Sonsbeeck
Een patriciërsfamilie schrijft geschiedenis
Sander, Joost, Geert en Diederick van Sonsbeeck met bijdrage van: Jan Kuipers
Waanders
’t Hof van Cuypers
Wonen en werken op landgoed Mattemburgh
Ad van Loenhout
Pictures Publishers
De Ithakaprijs is bedoeld ter stimulering van interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek over Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Ook journalistieke (media) producties die dit cultuurgroen erfgoed breed en positief onder de aandacht hebben gebracht van een breed Nederlands publiek komen in aanmerking. Het Ithakastipendium is beschikbaar voor onderzoekers die op uiteenlopende studiegronden onderzoek willen verrichten naar KBL op voorwaarde dat het onderzoek gepubliceerd is of zal worden. Aan zowel de prijs als het stipendium is een geldbedrag van € 5.000,- verbonden en zijn daarmee de grootste prijzen op het gebied van onderzoek naar historische buitenplaatsen.
De jury bestaat uit Paul Schnabel (voorzitter), René Dessing (secretaris jury / voorzitter sKBL en directeur stichting Erfgoed Landfort), Yme Kuiper (emeritus hoogleraar historische Buitenplaatsen & Landgoederen, RUG), Marcel van Ool (cultuurhistoricus, adviseur landschap en cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer), Juliette Jonker-Duynstee (kunsthistoricus, publicist en expert voor buitenplaatsen langs de Vecht).
Prijs en stipendium zijn vanaf 2015 mogelijk gemaakt door een genereuze gift van oud-staatssecretaris Volksgezondheid Mr. E. Veder-Smit en wordt uitgereikt aan relevante studies en voorstellen. sKBL is zeer verheugd te kunnen melden, dat deze prijs en dit stipendium dankzij een nieuwe particuliere schenker met tien jaar kunnen worden verlengd. Voor meer informatie klikt u hier.