Gelders Arcadië zoekt verhalen over landgoederen

Rosendael Foto Erwin Zijlstra (4)De vijf gemeenten van de landgoederenzone Gelders Arcadië – Rheden, Arnhem, Rozendaal, Renkum en Wageningen – zijn samen met Gelders Erfgoed op zoek naar persoonlijke verhalen van mensen over de landgoederen. Heeft u in het verleden op een landgoed gewoond of gewerkt? Of bent u op een andere manier verbonden geweest met een landgoed in deze gemeenten? Dan zijn wij op zoek naar uw verhaal!

Sociale geschiedenis
Niet alleen landgoedeigenaren kunnen een verhaal vertellen over een landgoed. ‘Gewone’ burgers zijn in het verleden ook betrokken geweest bij de landgoederen in de gemeenten. Denk aan de vele werknemers die op een landgoed werkten. En wat dacht u van toeristen, zoals de gasten in hotel De Bilderberg? Tijdens de oorlog zijn sommige landgoederen bovendien gebruikt als onderdak voor soldaten en onderduikers. Al deze verhalen laten de sociale kant van de (landgoederen)geschiedenis zien.

Oral history
Om deze verhalen niet verloren te laten gaan is een oral history traject voor deze gemeenten opgezet. Oral history, ofwel gesproken geschiedenis, is een methode die persoonlijke herinneringen vastlegt door middel van interviews. De gemeenten van de landgoederenzone Gelders Arcadië zijn daarom op zoek naar de verhalen over deze landgoederen, denk bijvoorbeeld aan Sanoer in Wageningen, de Pietersberg in Oosterbeek, Angerenstein in Arnhem, het kasteel in Rozendaal en Biljoen in Velp (Rheden).

Deel uw verhaal!
Lijkt het u leuk om uw verhaal te delen? Neem dan contact met ons op. Wellicht komt één van onze getrainde verhalenvangers bij u langs om een interview af te nemen. Op deze manier wordt uw verhaal bewaard voor het nageslacht en gearchiveerd in het Gelders Archief in Arnhem. Bovendien kan uw verhaal de geschiedenis van de individuele landgoederen en de gehele landgoederenzone beter beleefbaar maken voor voorbijgangers en toeristen. Zo zijn er ook een mobiele app en toeristische brochure in ontwikkeling, waarin deze verhalen een grote rol krijgen.

Het project Gelders Arcadië: geschiedenis in verhalen
Het oral history traject voor de 5 gemeenten wordt georganiseerd in het kader van het overkoepelende project ‘Gelders Arcadië: geschiedenis in verhalen’. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en Provincie Gelderland. Gelders Arcadië is de landgoederenzone langs de Veluwezoom en is verspreid over de gemeenten Renkum, Wageningen, Arnhem, Rozendaal en Rheden. Het heuvelachtige landschap trok in het verleden veel welgestelde burgers aan. Dit zien we vandaag nog terug in de vele landgoederen en buitenplaatsen.

Neem ook eens een kijkje op de website www.geldersarcadie.nl

Contactinformatie:
Wageningen en Renkum: Lian van der Zon (projectmedewerker Gelders Erfgoed) l.vanderzon@gelderserfgoed.nl
Arnhem en Rozendaal: Joska van der Linde (junior adviseur Erfgoed & Identiteit Gelders Erfgoed) j.vanderlinde@gelderserfgoed.nl
Rheden: Henk Hoogeveen (medewerker Erfgoed Gemeente Rheden) h.hoogeveen@rheden.nl