Gelders Arcadië, Geschiedenis in verhalen

Gelders Arcadië, Geschiedenis in verhalen (Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren, Spankeren en Laag Soeren), Rheden 2015.

Geschiedenis in verhalen Gelders ArcadieRheden bestaat uit zeven dorpskernen. Iedere dorpsgemeenschap legt een eigen accent op erfgoedbehoud en stelt op eigen wijze belang in de lokale geschiedenis. Al deze kernen hebben echter gemeen dat er veel verhalen worden verteld over datgene wat hen omringt. Dit laatste vormde aanleiding voor de uitgave van dit boek. Samen met een uitgever besloot de gemeente Rheden (bijzonder!) een boek te maken over materieel en immaterieel erfgoed. Hiervoor werden Verhalenvangers op pad gestuurd en deze vrijwilligers hielden ruim honderd interviews met vertellers (vaak van gevorderde leeftijd) en zij legden de verhalen in geluid en tekst vast. Het resultaat, waar ook andere Gelderse gemeentes aan hebben meegewerkt, mag er zijn. Wethouder Nicole Olland schrijft in haar voorwoord:” Zoals ons materiële erfgoed zullen we ook ons immateriële erfgoed voortaan koesteren. Wij blijven schrijven aan onze geschiedenis in verhalen”. Zoiets verdient een pluim.

Het boek gaat, behalve over KBL waaraan 40 pagina’s aandacht wordt besteed, ook in op onderwerpen zoals de middenstand van Rheden, W.O.II, de industrieën, het toerisme, natuur en water, etc. Met betrekking tot kastelen en buitenplaatsen verhalen een tuinbaas, een graaf, een nazaat en medewerkers op KBL hun ervaringen. Bij de publicatie verscheen een ‘verborgen’ boekje en een app te weten Gelders Arcadie App die op Android en Apple-telefoons/tablets werkt. Het boekje is in de achterkaft ‘ingelijst’ en gaat over landgoederen en buitenplaatsen in Rheden. Er zijn meer van zulke boekjes uitgegeven. Begrijpelijk gezien de grote aantallen kastelen en buitenplaatsen in deze streek. Ook over buitenhuizen in Arnhem, Wageningen, Rozendael en Renkum verschenen boekjes vol informatie en verhalen. Ieder boekje bevat een routekaart met verwijzingen naar de plekken waarop de verhalen slaan. Hierdoor is deze mondelinge geschiedschrijving te volgen voor hen die de verhalen in hun context zouden willen beleven. Prettig is dat de kaarten ook tips geven waar men een drankje of maaltijd kan gebruiken. Al met al een productie waarbij emotie over het verdwenen verleden afgewisseld wordt met de waardering voor datgene wat nu genoten en beleefd kan worden.  RD

Geschiedenis in verhalen (Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren, Spankeren en Laag Soeren) Rheden 2015 telt 190 pagina’s en is gebonden. Veel kleurrijke foto’s, een los ingelegd boekje met (fiets-)route en een app (Gelders Arcadie) is onderdeel van deze uitgave. ISBN: 978 9078 115 700.
Prijs: € 27,50 (excl. verzendkosten).

Daarnaast verschenen vier losse boekjes met verhalen over landgoederen en buitenplaatsen in Rozendael, Renkum, Wageningen en Arnhem. Deze boekjes hebben ook een routekaart en tellen 32 pagina’s.
Prijs per boekje € 6,- (excl. verzendkosten).

Zie ook de websites van Erfgoed Rheden en van de uitgever.

 

Scroll naar boven