Gebouwd, verwoest, herbouwd

Het Huis Oosterholt, tegenwoordig Notenstein, in Oosterhout (Gelderland) was in 1809 voor een deel weggespoeld na een dijkdoorbraak. Het nabijgelegen Waaijenstein verdween toen zelfs geheel in een grote draaikolk. Huis Oosterholt werd herbouwd, maar in 1820 alsnog verzwolgen door het water. Na het verleggen van de dijk werd het huis iets verderop opnieuw gebouwd.

Huis Loenen

Huis Loenen in Slijk-Ewijk
Zo kende 1644 een zeer strenge winter. Het Huis Loenen in Slijk-Ewijk lag in die tijd veel te dicht bij het water, waardoor ijsschotsen hun verwoestende werk konden doen. Het huis werd onbewoonbaar, de drie verdiepingen hoge toren stortte in, de losgeraakte bruggen naar de moestuin sleurden het tuinhuis mee en de grachten raakten gevuld met zand. In 1820 was Huis Loenen wéér aan de beurt. Op de plek van de dijkdoorbraak ten zuiden van het huis buiten de Waaldijk ligt nu een grote kolk. De ruïne werd in 1825 afgebroken en vervangen door een nieuw huis.

Kastelen bouwen langs grote rivieren had voordelen, maar zorgde ook voor problemen

Kasteel Waardenburg (fotograaf: Ton Rothengatter)

Kasteel Waardenburg
Kasteel Waardenburg was sinds 1634 in handen van de familie Van Bronckhorst. Het was in 1573 gedeeltelijk verwoest door de Spaanse troepen. Pas in 1627 werd begonnen met het herstel. Eigenaar Gerard van Bronckhorst wist van de vele eerdere overstromingen in het gebied en besloot niet zijn huis, maar de rivier te verleggen. Rond 1660 was het zover. Sindsdien ligt Waardenburg in alle rust aan een dode arm van de rivier.

Scroll naar boven