Gebouwd in het groen

Marcel van Ool, Gebouwd in het groen. Monumenten van Staatsbosbeheer, Doetinchem 2018

Nederland telt meer dan zestigduizend rijksmonumenten. Naast de beschermde natuur geven zij ons land zijn mooiste gezicht. En vaak gaan monumenten en groen samen en staan de gebouwen nog altijd in hun oorspronkelijke omgeving; de schaapskooi in het open veld, de molen in een weids landschap, het kasteel in een stelsel van lanen. Altijd draait het hierbij om het geheel, het ensemble. Dat dit in ons drukke, overvolle land een kwetsbaar gegeven is, mag duidelijk zijn. Dit boek is geschreven om dit te benadrukken en vooral om te koesteren wat goed bewaard is gebleven. Maar niet alleen dat. Een landschap hoeft niet altijd op slot. Dit bewijzen de ontwikkelingen in de Nieuwe Noordwaard waarover in dit boek wordt geschreven. Daar staan de monumenten van morgen.

In onze tijd zijn meer en meer monumenten gebaat bij herbestemming. Als het lukt na zorgvuldige afwegingen om ook het bij monumenten behorende groen te bewaren of te sparen, dan is iets groots verricht. Alhoewel dit boek niet alleen over de monumentale erfgoederen van Staatsbosbeheer handelt, komen kasteel Groeneveld, Elswout, Oranjewoud, Ravenhof met haar Gloriëtte, Broekhuizen en de Slangenburg volop aan bod. RD

Gebouwd in het groen. Monumenten van Staatsbosbeheer is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer en nationaal magazine MONUMENTAAL. Het gebonden boek telt 96 pag en is voorzien van kleurrijke foto’s. Het boek is te bestellen via www.monumentaal.com of door een e mail te sturen naar info@monumentaal.com.

ISBN 978 9491 183 157    Prijs: € 18,95 plus verzendkosten.

Scroll naar boven