Framing the view

Net als in onze vorige nieuwbrief verwijst sKBL ook ditmaal naar een digitale publicatie. Het betreft de studie van

Framing the View4Christian Curré: Framing the View: How to understand heritage and identity on a regional scale (2015)

Dit boek handelt om de vraag hoe wij uiteenlopende betrokken mensen en partijen kunnen begrijpen in hun bezig zijn met duurzaam beheer van landschappen? Wat is er te leren van de invalshoeken en benaderingen die zij hebben gekozen en hoe kunnen wij het beste omgaan met uitdagingen in het gekoppelde verband beheren, consumeren en conserveren van landschap? Dit boek is geschreven op de kruising van wetenschap, beleid en praktijk. Het neemt de lezer mee op een boeiende reis in Nederland (Gelderland, Noord-Brabant en Limburg), Engeland, Frankrijk en Duitsland, naar plaatsen waar economische, ruimtelijke, ecologische en culturele krachten elkaar tegenkomen. Hoe worden belangen gewogen, hoe krijgt verbondenheid met een plek vorm in verhaallijnen en samenwerkingsverbanden en hoe ontstaat op deze manier een agenda voor duurzame gebiedsontwikkeling? Framing the View exploreert op toegankelijke wijze valkuilen en successen en geeft concrete handvatten voor lezers die zelf met deze vraagstukken te maken hebben

Auteur Christian Curré werd geboren op landgoed Gooilust. Zijn vader beheerde voor Natuurmonumenten de ‘s Gravelandse buitenplaatsen. Op zijn derde levensjaar (1977) verhuist het gezin naar Gelderland. Daar in de Achterhoek strekte het beheergebied van vader zich al snel uit over het grootste deel van de Graafschap. Zijn meelopen en helpen op de landgoederen veranderde geleidelijk in meedénken. Deze jeugd bezorgde hem een diepgewortelde fascinatie voor landgoederen en landschappen op het snijvlak van ‘vroeger en nu’. Tijdens zijn studie Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam begon Christian als onderzoeker vorm te geven aan een beter begrip van deze dynamiek. In 1998 studeerde hij cum laude af op een vergelijkende studie tussen twee landgoederen in Kent en Gelderland. Dit onderzoek kreeg de titel Living Landscape. Nu verricht hij al geruime tijd vanuit verschillende functies aanvullend (internationaal) onderzoek naar de fascinerende relatie tussen landschap, erfgoed en duurzaamheid.

Framing the View: How to understand heritage and identity on a regional scale telt 166 pagina’s en telt talrijke illustraties. Het is online te lezen op platform issuu.com. U kunt het boek desgewenst downloaden en printen na gratis inschrijving.
Prijs: gratis.

 

 

Scroll naar boven