Film ‘Constantijn ontdekt Rembrandt’ in première

Constantijn Huygens kan het zich onmogelijk hebben voorgesteld: zijn sfeervolle Pronkzaal omgetoverd in een kleine bioscoop waar een film draait over zijn relatie met Rembrandt van Rijn. Maar dat is precies wat er gebeurt. Na de succesvolle film over Constantijns reis naar Venetië uit 2017 is dit de tweede maal dat  Hofwijck kiest voor dit moderne medium.

Tien jaar wel en wee
Constantijn staat te boek als de ‘ontdekker’ van Rembrandt. In de winter van 1629 bezocht hij de jonge schilder in diens Leidse atelier, schreef als eerste op hoe geniaal Rembrandts werk wel was en bezorgde hem in de jaren daarna opdrachten voor het Haagse hof. Tien jaar zou hun relatie duren, jaren met hoogtepunten én ook wat gedoe en gezeur. Sporen van hun contacten zijn bewaard gebleven, in de vorm van schilderijen, brieven en andere teksten. Sporen die zich bevinden op plekken als het Mauritshuis, het Rembrandthuis, de Koninklijke Bibliotheek, het Koninklijk Huisarchief, de Alte Pinakothek in München en het Städel Museum in Frankfurt. Die sporen en plekken vormen de rode draad in ‘Constantijn ontdekt Rembrandt’.

Nationale Museumweek
De film draait vanaf zaterdag 6 april continu op een scherm in de Oudhollandse keuken van Hofwijck. Maar het mooist is deze op het grote scherm in de Pronkzaal. Meerdere keren per week wordt de film daar vertoond, vóór openingstijd van het museum. 

Tijdens de Nationale Museumweek zijn er voorstellingen op 9, 10, 11, 12 en 13 april, van 10.30 tot 12.00 uur. Na ontvangst met koffie/thee volgt een inleiding, na afloop is er  gelegenheid vragen te stellen. Deze voorstellingen kunnen worden gereserveerd via secretariaat@hofwijck.nl. Met de Museumkaart is dit aanbod gratis.

Huygens’ Hofwijck
Westeinde 2a
2275 AD Voorburg

Scroll naar boven