Excursie vrijdag 19 juni 2015

Paviljoen Welgelegen en Huis te Manpad openen de deuren voor sKBL

220px-Villa_welgelegen_-_paviljoenslaan
Paviljoen Welgelegen, Haarlem

Deze excursie vangt aan met een inleidende dialezing door kunsthistoricus René Dessing in La Place Haarlem. In zijn lezing besteedt hij aandacht aan de opkomst van uiteenlopende vormen van buitenleven in de 17de en 18de eeuw en zal aan de hand van dia’s stilstaan bij de buitenplaatsen die door Amsterdamse kooplieden in Kennemerland, langs de Vecht, in ’s-Graveland en elders in Holland werden aangelegd. Na de koude lunch wandelt u naar de voormalige buitenplaats Welgelegen, waar tegenwoordig de Provincie Noord-Holland zetelt. Dit vroegere buitenverblijf, dat in alles representatie moest belichamen, wordt tot de belangrijkste monumenten van ons land gerekend. Het werd destijds in opdracht van de puissant rijke bankier Henry Hope aangelegd. Hij was bovendien eigenaar van Kasteel Nederhorst den Berg en de buitenplaatsen Groenendaal en Bosbeek in Heemstede. Kosten noch moeite werden aan de verfraaiing van dit classicistische gebouw besteed.

 

Huis te Manpad, Heemstede
Huis te Manpad, Heemstede

Na een korte busrit volgt uw bezoek aan de uit 1632 daterende buitenplaats Huis te Manpad in Heemstede. Het Manpad ziet men algemeen als een van de meest gaaf bewaarde buitenplaatsen van de kuststreek. In 1721 kreeg de tuin en park zijn huidige vorm terwijl het huis in 1771 nog aanzienlijk werd vergroot. Het programma omvat een rondleiding met een gids door het fraaie park met de langste slangenmuur van Europa (240 meter) en een bezoek aan de vermaarde Jurriaan Andriessenzaal van Huis te Manpad. Met een afsluitend drankje en een busritje naar Haarlem (La Place, Fonteinlaan 1) eindigt deze groene cultuurdag.

 

Tijden: 9.30 – 17.00 uur.

Prijs: € 55,- + donatie sKBL € 20,- = € 75,-

Start- en eindpunt: La Place, Fonteinlaan 1, 2012 JG  Haarlem

 


Reserveringsvoorwaarden

U kunt zich aanmelden door te mailen naar info@skbl.nl met vermelding van de excursiedatum, het aantal personen en uw gegevens met uw telefoonnummer. Nadat wij u per mail hebben bevestigd, verzoeken wij u om aan sKBL het deelnamebedrag over te maken. U betaling dient zo spoedig mogelijk te worden gedaan. Na ontvangst van uw betaling zenden wij u digitaal een bevestiging. Wij verzoeken u dat bericht als deelnamebewijs mee te nemen.

Alle prijzen zijn inclusief entrees, koffie/gebakontvangsten, lunches en vervoer (indien dit is vermeld), kunsthistorische lezingen en begeleiding. sKBL houdt zich het recht voor bij onvoldoende deelname excursies te annuleren waarna uw deelnamegeld wordt gerestitueerd. Bij onverhoopte annulering uwerzijds zal 50% van het excursiegeld worden berekend. Annulering binnen zeven dagen voor de excursie is niet mogelijk.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven