Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Tentoonstelling: ‘Kasteel om van te dromen’

13/05/2017, 11:00 - 29/10/2017, 16:30

Van 13 mei tot en met 29 oktober 2017 is het Cuypershuis in de ban van droomkastelen. De tentoonstelling ‘Kastelen om van te dromen’ neemt bezoekers mee naar de neogotische residenties waarin de rijke bewoners tijdens hun dagelijkse leven vertoefden. Deze geromantiseerde kastelen leven tegenwoordig voort in de fantasie van filmmakers, striptekenaars, illustratoren en gamedesigners.
Een kasteel overladen met kantelen, ophaalbruggen en torentjes fascineert jong en oud. Bedenkers van deze ‘droomkastelen’ vinden hun inspiratie in gebouwen uit de negentiende eeuw. Een mooi voorbeeld in Nederland is het Kasteel de Haar bij Utrecht, gerestaureerd door toparchitect Pierre Cuypers. Hij haalde zijn inspiratie bij Château de Pierrefonds in Frankrijk. Etienne baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar droomde van een imposant woonhuis waarin de macht én de pracht en praal van zijn voorouders tot leven zouden komen. Pierre Cuypers en zijn zoon Joseph slaagden met glans in hun opzet. Ridders, jonkvrouwen en minstrelen sieren muren, ramen en consoles. De Haar weerspiegelt nog steeds het luxueuze societyleven van weleer.
Van menukaarten, meubelstukken, koffiekopjes tot de lavobokast van een badkamer, de tentoonstelling laat een glimp van deze rijk gedecoreerde interieurs zien. De neogotische voorwerpen komen uit kastelen in Nederland en België en uit privé of museale collecties. ‘The Old Curiosity Shop’ toont hoe het droombeeld van het ridderkasteel voortleeft in de hedendaagse media.
Naast het leven aan het hof van De Haar zijn er ‘inkijkjes’ in het leven op Château de Pierrefonds (FR), Château du Haut-Kœnigsbourg (FR), Kasteel van Loppem (BE) en Cardiff Castle (UK). Hiermee heeft het Cuypershuis een primeur, want de tentoonstelling toont meubels die voor het eerst buiten hun landgrenzen geëxposeerd worden.
Meer informatie: http://www.cuypershuisroermond.nl/tentoonstellingen/wisselexpositie.html

Het Cuypershuis is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.30 uur. En op Hemelvaart en 2de Pinksterdag.

 

Gegevens

Begin:
13/05/2017, 11:00
Einde:
29/10/2017, 16:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Locatie

Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1
Roermond, 6041 XG
+ Google Maps
Telefoon:
0475 359 102
Website:
www.cuypershuisroermond.nl