Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Tentoonstelling De oudste tuin van Nederland op Huis Bergh

23/04/2016, 08:00 - 01/03/2017, 17:00

Op kasteel Huis Bergh zijn de tuinen opnieuw ingericht naar oude ontwerpen. Om de feestelijke opening van de tuinen te vieren, wijdt Kasteel Huis Bergh in 2016 een tentoonstelling van 23 april 2016 t/m 1 maart 2017 aan de rijke geschiedenis van haar kasteeltuin. Hierin is aandacht voor de vroeg achttiende-eeuwse tuin, die inspiratiebron was voor de herinrichting, en voor de keuzes die zijn gemaakt bij het maken van een nieuw ontwerp. Ook wordt de bezoeker terug in de tijd meegenomen langs gebeurtenissen in de tuinen van Huis Bergh.

Putto Lente

Aan de hand van geselecteerde archiefstukken, prenten en objecten gaan we op een tijdreis door de tuingeschiedenis, vanaf de vroegste vermelding in 1461 naar het heden. We ontmoeten graven en hun tuinmannen, zien echte tuingereedschappen en fantasietuinen, en ontdekken welke planten er zoal in oude tuinen stonden. De functie van de tuin blijkt door de eeuwen heen nauwelijks veranderd: het moest een fijne plaats zijn om tijd door te brengen, vandaar de fonteinen, tuinbeelden en mooie bloemen. Maar de tuin moest vooral ook nuttig zijn en oogst leveren, en bij Huis Bergh was het niet anders.

Lange tijd is van al deze tuingeschiedenis niets te zien geweest. In de 20e eeuw waren op het oude terrein van de tuin volkstuintjes ondergebracht, later lag het een tijd braak. Het ontwerp van de nieuwe tuin is geïnspireerd op een kaart uit 1727, toen het complex van Huis Bergh, inclusief tuin, werd vastgelegd door cartograaf Theodor Bucker. Tijdens de tentoonstelling is speciale aandacht voor de tuin uit 1727 en de overeenkomsten en verschillen tussen deze tuin en het nieuwe ontwerp.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, met bijdragen van gerenommeerde kunst-, plant- en landschapshistorici en archiefkenners. De publicatie gaat over de tuin van Huis Bergh door de eeuwen heen, met aandacht voor de historische context van de tuin en voor het vele interessante archiefmateriaal dat in het vooronderzoek naar de tentoonstelling is gevonden.

Gegevens

Begin:
23/04/2016, 08:00
Einde:
01/03/2017, 17:00
Evenement Categorieën:
, ,
Website:
http://www.huisbergh.nl/huisberghPage.aspx/tentoonstelling-2016

Locatie

Kasteel Huis Bergh
Hof van Bergh 8
's-Heerenberg, 7041 AC
+ Google Maps
Website:
www.huisbergh.nl