Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Het kerstverhaal uitgestald bij Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck

09/12/2017, 08:00 - 14/01/2018, 17:00

In de donkere dagen rond Kerst presenteren Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck in het Huygenskwartier Voorburg traditiegetrouw een kersttentoonstelling. In Museum Swaensteyn worden kerststallen van over de gehele wereld getoond, grotendeels afkomstig uit privé collecties.
Dit jaar doen ook de ondernemers in  het Huygenskwartier met ons mee en zijn de etalages gevuld met kerststallen. Voorburg wordt zo omgetoverd tot een waar kerstdorp.  De tentoonstelling Het kerstverhaal uitgestald is vanaf 9 december t/m zondag 14 januari 2018 te zien.
De oudste geschilderde voorstellingen van het kerstverhaal en de geboorte van Jezus dateren uit de derde en de vierde eeuw. Het kerstverhaal ontwikkelt zich door de eeuwen heen, steeds meer figuren worden toegevoegd. De oorspronkelijke groep van Maria, Jozef en kind worden aangevuld door de os en de ezel, het bezoek van de herders en de verering door de drie koningen. In de zestiende eeuw neemt het opstellen van kerstgroepen in kerken een ware vlucht. Men zag het als een nieuwe en bijzondere manier om het kerstverhaal onder grote groepen mensen te verspreiden. Vanaf de negentiende eeuw kwam de kerstkribbe ook in particuliere huizen terecht. De tentoonstelling toont een groot aantal kerststallen uit verschillende werelddelen, die allen op hun eigen manier hetzelfde verhaal vertellen: het kerstverhaal.

Kerstactiviteiten
De tentoonstelling gaat gepaard met een reeks activiteiten voor jong en oud. In Museum Swaensteyn wordt er elke zondag om 14.00 uur een presentatie over de kerststal gegeven door Meindert Marijs.  Op 13, 17 en 20 december van 14.00-15.30 uur zijn er workshops voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Tijdens de workshops wordt het kerstverhaal voorgelezen, kunnen de kinderen op de foto als Maria en Jozef en zelf een kerststal maken. Dit allemaal onder het genot van een glaasje warme chocolademelk en een kerstkransje. De deelname aan de workshop is gratis i.c.m. een geldig toegangsticket tot het museum. Opgeven voor de workshops kan via secretariaat@swaensteyn.nl o.v.v. kerstworkshop en datum.
Op Hofwijck worden er twee toverlantaarnvoorstellingen over het kerstverhaal gegeven door Gwen Sebus, op zondag 17 december om 13.00 uur en om 14.30 uur. Toegang tot de voorstelling is gratis i.c.m. een geldig toegangsticket. Op Tweede kerstdag wordt er traditiegetrouw een glaasje Glühwein geschonken en worden er kastanjes gepoft. Hofwijck én Museum Swaensteyn zijn Tweede Kerstdag geopend van 12.00-16.00 uur.

Huygens-Kerstvaart
Op donderdag 21 december organiseren De Vlietvaart, Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn het Huygens-Kerstvaart arrangement. Hierin worden Kerst, cultuur en culinair genot omlijst met een sfeervolle vaartocht over de Vliet. Tijdens het arrangement tussen 14.00-17.00 brengt u een bezoek aan de tentoonstelling Het kerstverhaal uitgestald in de musea in het Huygenskwartier Voorburg. U kunt genieten van de verschillende bijzondere en unieke kerststallen. Het arrangement kost €27,50 per persoon en u kunt uw plaats reserveren via de website www.vlietvaart.nl

Informatie
Kijk voor de openingstijden op http://www.hofwijck.nl/nl/uw-bezoek

Gegevens

Begin:
09/12/2017, 08:00
Einde:
14 januari, 17:00
Evenement Categorieën:
, , ,
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Huygensmuseum Hofwijck
Westeinde 2a
Voorburg, 2275 AD
+ Google Maps
Website:
www.hofwijck.nl