Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Expositie middeleeuwse boekenmakers bij Museum Kasteel Wijchen

11/11/2018, 13:00 - 10/03/2019, 17:00

Strengels & Letters: Boeken maken in middeleeuws Gelre
Algemene opvattingen over de middeleeuwen bevatten nogal wat clichés en vooroordelen, zoals ‘Iedereen was analfabeet’ en ‘Boeken werden geschreven door monniken’… Maar wat blijkt? In de middeleeuwen ging het er niet zoveel anders aan toe dan nu. Er waren boekverkopers, er waren boeken ter vermaak, er waren administratieboeken en kalenders. Er waren prachtig gebonden boeken voor de rijkeren en er waren simpele schriftjes, gebruikt door eenvoudige lieden.
Hoe belangrijk deze regio in de vijftiende eeuw was op het gebied van boeken, toont het Batenburgs Getijdenboek. Het is in opdracht gemaakt door de familie Van Bronckhorst-Batenburg, onder wie het kleine stadje Batenburg grootse tijden beleefde.
Maar ook de ‘gewone’, simpele gebruiksboeken die niet opvallen door hun pracht en praal, zijn waardevol. Wie goed kijkt, ziet een schat aan informatie. Zo waren ze in de middeleeuwen al zeer bedreven in het hergebruiken van materialen en het maken van leeshulpmiddelen. Een mooi voorbeeld is de strengel, een verbinding tussen katernen. Dit is een lus, gevormd door een schuin opgerold reepje perkament, waarvan de einden enige malen om elkaar gewonden zijn. Verstrengeld dus.
Wat is er te zien en te beleven in de tentoonstelling? Stap in de wereld van de perkamentmaker, de papierschepper, de verluchter, de boekdrukker en tenslotte de boekbinder. Kom meer te weten over het Batenburgs Getijdenboek, blader door een prachtige kopie, ook wel facsimile genoemd, en ontdek wie de heren Van Bronckhorst-Batenburg waren. Kortom, dompel jezelf onder in middeleeuws Gelre en ontdek dat elk boek uniek is!

Openingstijden: woensdag tot en met zondag 13:00-17:00 uur

Gegevens

Begin:
11/11/2018, 13:00
Einde:
10 maart, 17:00
Evenement Categorieën:
, ,
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

Museum Kasteel Wijchen
Kasteellaan 9
Wijchen, 6602 DA
+ Google Maps
Website:
https://www.museumwijchen.nl/