Even voorstellen

Ik ben Yvonne Molenaar, kunsthistoricus, florist, podcastmaker en stapel op stolpen!
En op kastelen natuurlijk. Ik ben mijn carrière begonnen bij Rijksmuseum Muiderslot, eerst als curator, daarna als hoofd collectie en educatie en tot slot als tentoonstellingsmaker en programmamakelaar. Ik ben gespecialiseerd in historisch bloemwerk; het arrangeren van florale composities in lijn met de opvattingen over de tuinkunst door de eeuwen heen.

In 2020 heb ik het roer omgegooid en ben ik begonnen als adviseur erfgoed in het publieke domein, met de ambitie om mij breder in te zetten voor het monumentale erfgoed in Nederland. Vorig jaar raakte ik in die hoedanigheid betrokken bij de totstandkoming van de Toekomstagenda van sKBL. Kort daarna stopte Jennemie Stoelhorst als directeur en heb ik als ad interim haar taak van programmamanager voor het Erfgoed Deal Kennisprogramma Klimaatrobuuste Buitenplaatsen overgenomen. De toon was gezet, want oude liefde roest niet… Ik heb gesolliciteerd naar de vacature van directeur bij sKBL en voilà! Ik ben trots en verheugd dat het bestuur mij het vertrouwen heeft gegeven om mij voor u allen in te mogen zetten.

Wie ik ben persoonlijk? Ik ben getrouwd met mijn eerste liefde Erik Groeneweg en de trotse moeder van Sterre en Lieve-Lotte, onze grote tweelingdochters. Samen wonen wij sinds 2005 in de Olga Hoeve, een rijksmonumentale stolpboerderij in Twisk, in de kop van Noord-Holland. Het was liefde op het eerste gezicht: zowel op onze stolp, als op deze bijzondere plek. Hier vind je nog de weidse luchten en wolkenmassa’s à la de landschappen van Jacob van Ruisdael. Elke dag een feestje.

Na ruim vijftien jaar klussen en restaureren draagt de Olga Hoeve eindelijk ons eigen signatuur. Veel van het decoratieve schilderwerk in de stolp doe ik zelf. Zoals de deurpanelen met middeleeuwse fabeldieren, ontleend aan de eerste Middelnederlandse dierenencyclopedie Der Naturen Bloeme van Jacob van Maerlant. Ook weer een ‘oude bekende’ uit mijn tijd op het Muiderslot.

In de wintermaanden hebben wij een ‘artist in farm’ residence programma: we bieden jonge kunstenaars tijdelijk logies boven in de stolp en geven hen de vrije hand om zich te laten inspireren door deze bijzondere plek. In ruil vragen wij hen om een persoonlijk signatuur achter te laten in woord, klank of beeld. Kortom, voor verveling geen tijd.
Vanaf april ga ik daadwerkelijk starten met mijn werkzaamheden als directeur voor sKBL. Ik hoop u dan persoonlijk te kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens de Stinzen studiedag op 20 april in Koarnjum (Cornjum) met Heilien Tonckens. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.
Mocht u onverhoeds toch verhinderd zijn, luistert u dan vooral naar de eerste aflevering van onze recent gelanceerde nieuwe podcast Wandelen langs stinzenplanten, waarin Heilien Tockens ons meeneemt voor een bloemrijke wandeling over de Martenastate.

Ik verheug mij op onze kennismaking. Graag tot ziens!

Scroll naar boven