Even stilstaan tijdens audiowandeling op Landgoed Neppelenbroek in Broekland

Theater- en audiomaker Inge Wannet heeft een wandeling uitgezet op landgoed Neppelenbroek in Broekland. Vanaf 14 februari zijn bezoekers welkom om de audioroute ‘Rondje Bos’ te lopen. 

Als je goed kijkt kun je overal dingen ontdekken die je eerder niet zag: een initiaal op een boom, een nieuw seizoen dat zich aankondigt, bevroren voetstappen in de modder. Markeringen in de tijd, die je een plek anders kunnen doen laten ervaren. In haar werkperiode op Landgoed Neppelenbroek dook Inge Wannet in het concept tijd: wat betekenen kleine waarnemingen in het grote geheel? En wat als je ervaring van tijd een hele andere zou zijn: bijvoorbeeld vanuit het perspectief van het bos zelf? Wat zou je dan allemaal kunnen zien?

In zes korte audiowerken vertelt Inge Wannet waar het echt om gaat als je buiten bent: stilstaan en bezinning. Sinds ons drukke leven stil is komen te vallen belangrijker dan ooit. Vanuit het perspectief van het bos word je gedwongen in het hier en nu te zijn en leidt Inge je een rondje over het landgoed. Intiem en persoonlijk. Een sprookjesachtige wandeling die je voor de beste beleving alleen kunt lopen.

Locatietheater festival De Tuin der Lusten heeft vanwege de pandemie de kunsten dit jaar in een ander jasje gestoken. Zij heeft vijf kunstenaars gevraagd om een wandelroute over een landgoed te maken voor het project ‘U bevindt zich hier’, waarbij de kunstenaar alle vrijheid krijgt om diens kijk te geven op het landgoed, de geschiedenis, de bewoners, of wellicht op de toekomst van de plek. Inge maakt de derde wandeling uit een reeks van vijf voor ‘U bevindt zich hier’. In Enschede is de wandeling van Eric Langendoen te zien op landgoed De Hooge Boekel. Eerder maakte Linda Molenaar een wandeling op landgoed ‘t Rozendael in Heino, deze is inmiddels gesloten. In maart en mei worden de laatste twee wandelingen geopend. 

Inge Wannet werd gekoppeld aan landgoed Neppelenbroek. Na gesprekken met de familie historici en toevallige passanten liet zij zich inspireren door de verhalen, het bos en haar eigen indrukken. Inge laat de luisteraar anders naar de omgeving kijken, zij laat met haar werk het verhaal zien àchter de eerste indruk: ‘Door goed te kijken probeer ik de wereld om mij heen te doorgronden. Deze ervaring wil ik ook meegeven aan mijn publiek. Ik wil je stil laten staan, je laten zien wat je dan allemaal kan zien, je verbazen. Ik ben altijd op zoek naar de theatrale werkelijkheid in de werkelijkheid van alledag. In mijn locatievoorstellingen laat ik deze werelden een verbinding met elkaar aangaan’. 

De wandelroute ‘Rondje Bos’ is vanaf 14 februari te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. De route is 3,5 km lang en duurt iets langer dan een uur. Om de wandeling te kunnen luisteren heeft elke bezoeker een opgeladen telefoon nodig met daarop de izi.TRAVEL app gedownload en een hoofdtelefoon of oortjes. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Deze route bestaat uit audiowerk dat alleen via de izi.TRAVEL app te beleven is. 

Foto: De Tuin der Lusten
Scroll naar boven