Studiemiddag Erfgoedtoerisme: zegen of vloek

NKS Studiemiddag 16 juni 2016Studiemiddag georganiseerd door Stichting Utrechtse Kastelen en NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats met als thema:

ERFGOEDTOERISME, ZEGEN OF VLOEK?
Donderdag 16 juni | Koetshuis Slot Zuylen

Dagvoorzitter: dr. Fred Vogelzang

Voorprogramma
12.45 uur: Rondleiding door Slot Zuylen door deskundige gidsen, alleen op inschrijving. Aanmelden voor de rondleiding is verplicht, de plaatsen zijn beperkt.

Vanaf 12.00 uur kan vooraf aan de rondleiding op eigen kosten geluncht worden in het Koetshuis van Slot Zuylen.

 

Programma
13.45-14.00 uur
Ontvangst met koffie en thee

14.00-14.10 uur
Welkom en inleiding door de heer Mark Röell, voorzitter bestuur Stichting Utrechtse Kastelen en mw. drs. ir. Heidi van Limburg Stirum, directeur NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats

14.10-14.40 uur
Voordracht door mw. dr. Bouke van Gorp
Slippers, softijs en selfiesticks – kastelen als toeristische attractie
Wat betekent het als een erfgoedinstelling een toeristische functie krijgt? Wat gebeurt er met gebouw en historische omgeving, de presentatie en omwonenden? Welke verwachtingen hebben toeristen, welke aanpassingen worden gevraagd?

14.40-15.00 uur
Voordracht door mr. Gerhard Kuijt
De veiligheid van gebouw, collectie en bezoekers
Het openstellen van monumentaal erfgoed brengt vragen rond behoud en veiligheid met zich mee. Er is een spanningsveld tussen de wensen van de eigenaar en de verwachtingen van de bezoeker. Wat is beschermwaardig en op welke manier is bescherming effectief? Ook van belang is welke eisen verzekeraars als voorwaarde kunnen stellen bij het verzekeren van monumentaal erfgoed en wat de invloed is van de bescherming op de beleving van het erfgoed door de bezoeker?

15.00-15.20 uur
Theepauze

15.20-15.50 uur
Voordracht door mw. Frieda Kreuer BA
‘Exploiting’ Heritage: What the Dutch can learn from the English and the Germans
Year after year fascinated tourists pour into England and Germany to experience luxurious country houses and romantic castles. Both countries have managed to establish their architectural heritage as attractive tourism brands. But what about the Netherlands? A look at national tourist boards and international marketing strategies paint an image of a country filled with windmills, Rembrandts and cheese. This discussion will try to explain how castles and country houses became a central part of German and English identity and self-marketing. Could the Netherlands learn from their strategies of ‘exploiting’ heritage or would they just repeat their mistakes?

15.50-16.10 uur
Voordracht door mw. Claudine Taudin Chabot MA
Een geschiedenis van kasteeltoerisme in Nederland
Het toerisme rondom kastelen begon zich in de negentiende eeuw snel te ontwikkelen. Hoe zag dit toerisme er uit en welke kastelen werden door welk publiek bezocht? Welke rol speelden de eigenaren daarin en wat waren de effecten van dit toerisme?

16.10-16.30 uur
Erfgoed, zegen of vloek?
Discussie met de zaal en afronding door dr. Fred Vogelzang, dagvoorzitter

16.30-17.30 uur
Borrel en gelegenheid tot napraten

De sprekers
Mw. dr. Bouke van Gorp, assistent-professor bij Geostudies Universiteit Utrecht houdt zich bezig met human geography and planning en geocommunicatie. Ze publiceert over identiteit, toerisme en erfgoed.
Mr. Gerhard Kuijt is verbonden aan de onderlinge verzekeraar Donatus Verzekeringen en gespecialiseerd in het verzekeren van monumenten. Hij houdt zich in het bijzonder met bezig het verzekeren van historische buitenplaatsen en monumentaal industrieel erfgoed.
Mw. Frieda Kreuer BA studeerde Engelse taal en geschiedenis aan de Universiteit van Mannheim en studeert nu erfgoedstudies in Amsterdam. Ze voert een onderzoek uit naar het erfgoeddiscours in verschillende Europese landen.
Mw. Claudine Taudin Chabot MA studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en erfgoedstudies in Amsterdam. Ze studeerde af op een onderzoek naar historisch kasteeltoerisme en is momenteel werkzaam bij het Amsterdam Museum.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 15 juni 2016 via deze link
De kosten voor deelname bedragen incl. de rondleiding € 35,- voor studenten € 25,-
Dit bedrag kunt u overmaken op rekening nummer IBAN NL24ABNA0470759267, ten name van de Nederlandse Kastelenstichting, te Wijk bij Duurstede, onder vermelding van ‘Studiemiddag Slot Zuylen’.

Adres en route Slot Zuylen
Informatie over Slot Zuylen